Dilluns, 11 de desembre del 2023

La Nit de la Pesca ha recuperat el format presencial celebrant-se a les Terres de l’Ebre

Amb aquest acte, el Departament d'Acció Climàtica ret homenatge a les persones i entitats que contribueixen al foment de la pesca i a la millora del sector pesquer.

|

- Publicitat -

Aquest dissabte 17 de desembre s’ha celebrat la Nit de la Pesca, on s’han lliurat els Guardons de la Pesca Catalana dels anys 2020 i 2022. L’esdeveniment ha tingut lloc a les Terres de l’Ebre, al Restaurant Tancat de Codorniu de les Cases d’Alcanar, i hi ha participat la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, acompanyada del director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela i Casanovas.

Aquest any l’entrega dels premis ha recuperat el format presencial i ha estat doble: d’una banda es van lliurar els guardons de la 31a edició, corresponent al 2020, any en què la pandèmia de la covid-19 va obligar a cancel·lar tots els actes presencials, i d’una altra, es va fer entrega del reconeixement corresponent a la 32a edició dels Guardons, la d’aquest any 2022.

Publicitat

Amb la Nit de la Pesca i l’acte d’entrega de guardons, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ret homenatge públicament a aquelles persones i entitats que en són mereixedores per la seva dedicació i contribució al foment de la pesca a Catalunya i a la millora del sector pesquer.

Guardó corresponent al 2020

El guanyador de la 31a edició del guardó de la pesca, corresponent a l’any 2020, ha estat el Col·lectiu de socis de la Confraria de Pescadors(mariners i marineres) de les Cases d’Alcanar, a qui ha correspost la Placa de la pesca catalana per la promoció i finançament de la construcció del port de les Cases, que s’inicià l’any 1972 i finalitzà l’any 1987.

Els inicis associatius de pescadors a les Cases d’Alcanar es remunten a l’any 1911 amb la constitució de la Sociedad de Marineros. Aquesta societat va ser la predecessora de la Confraria de Pescadors de les Cases d’Alcanar, que es va constituir com a tal el 1942.

En aquells moments, la totalitat de les embarcacions que feinejaven a les Cases era amb sistema de propulsió manual, totalment a rems i veles, i restaven varades a la platja, ja que no hi havia cap dàrsena pesquera. La modernització de la flota va comportar el canvi dels rems i les veles per “motors”; aquest fet no permetia que les barques poguessin restar a la platja i va ser del tot necessari buscar un punt d’amarratge a l’aigua. En un inici, les persones propietàries dels vaixells van començar a buscar amarradors en ports propers, la Ràpita i Vinaròs principalment. Primer només són els vaixells que es desplacen, però a la llarga les famílies també es van anar traslladant a les poblacions veïnes, pel que va començar a ser preocupant la viabilitat del municipi mateix de les Cases. La Confraria de Pescadors sol·licitava constantment la construcció d’un port pesquer al govern central de l’Estat, però la negativa va ser constant i no es va atendre mai la demanada al·ludint que es disposava de ports pesquers propers i no era necessari la construcció d’una nova dàrsena pesquera.

L’any 1972, davant aquesta crítica situació, l’alcalde i el patró major de la Confraria de Pescadors van desplaçar-se a Madrid per demanar tirar endavant un projecte de defensa i regeneració de la platja de les Cases, una fórmula que es va trobar per poder obtenir l’autorització per començar la construcció del que a la llarga derivaria en una dàrsena pesquera.

Obtingut el permís d’obra, la problemàtica del seu finançament continuava. Decidits a la seva construcció, el patró major i el secretari de la Confraria van convocar la totalitat de pescadors i pescadores per trobar una solució conjunta, que va ser la d’avalar davant de l’entitat financera amb préstecs personals, que liquidava la Confraria mitjançant les quotes voluntàries mensuals que aportaven els seus mateixos membres.

Cal destacar també el paper de la dona en aquest sector, la seva implicació en la tasca diària de la pesca: cosien les xarxes, desenganxaven el peix en arribar a port, comercialitzaven el producte i administraven l’economia familiar; per tant, sense el seu suport no s’hagués aconseguit la fita desitjada.

Amb aquest guardó s’ha volgut reconèixer el mèrit de les persones que van fer front amb recursos propis i el seu patrimoni a la construcció del port pesquer de les Cases.

Guardó corresponent al 2022

El guardó de la pesca corresponent a la 32a edició ha estat pel doctor en Biologia, corresponsable del Departament de Recursos Marins Renovables de l’Institut de Ciències del Mar (ICM), i vocal de l’Institut Català de Recerca per la Governança del Mar (ICATMAR), Joan Baptista Company i Claret, que ha rebut la Medalla de la Pesca per la seva implicació amb el sector pesquer i per dur a terme una tasca molt didàctica del món científic amb l’empatia de qui des de l’experiència ha sabut com exposar els beneficis de l’aplicació de mesures en la gestió pesquera i l’oportunitat de la seva aplicació.

Llicenciat en ciències biològiques per la Universitat de Barcelona i posteriorment doctor en Biologia pel Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona 1993.

La seva llarga experiència en l’àmbit de recursos marins i seguiment de pesqueres fa que disposi d’un ampli recull de material que ha elaborat, en què es poden indicar més de 116 articles científics, més de 70 contribucions en conferències i material informatiu, participació i elaboració en 10 llibres publicats, a més de participacions diverses en més d’un centenar d’esdeveniments, tallers, jornades, etc.

És un científic rigorós, amb una dedicació total a la seva feina, molt preocupat pel seguiment de l’estat de les pesqueres de la Mediterrània, impulsant accions de sostenibilitat i selectivitat de les arts amb els pescadors que les han d’aplicar, així com amb els seus representants, pel que s’ha embarcat en molts dels vaixells i ha fet nombroses reunions en els ports pesquers catalans i en tot el litoral mediterrani i balear.

Darrerament, des de l’aplicació del Reglament Europeu del Pla multianual de pesca de demersals del Mediterrani Occidental (MAP), ell i el seu equip han celebrat multitud de reunions amb els pescadors de les confraries i federacions, adaptant-se als horaris dels pescadors quan són a port i sense límit ni durada ni de reunions. Això els ha permès fer una tasca didàctica del món científic i sempre amb l’empatia de qui, des de l’experiència, ha sabut com exposar els beneficis de l’aplicació de determinades mesures, tot i coneixent que aquestes a curt termini poden suposar una erosió, però que amb el temps demostrarà l’oportunitat de la mesura. I aquest és el principal mèrit pel qual ha estat guardonat.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

119 COMMENTS

 1. fue gallery

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless truly worth taking a appear, whoa did a single study about Mid East has got more problerms too […]

 2. Community engagement

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nonetheless actually worth taking a look, whoa did a single find out about Mid East has got additional problerms also […]

 3. MIS research

  […]that will be the finish of this post. Right here you’ll obtain some internet sites that we think you will appreciate, just click the links over[…]

 4. Graduate Studies

  […]we like to honor numerous other world wide web sites around the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 5. fiverrearn.com

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they are essentially really worth a go as a result of, so have a look[…]

 6. vietravel tour

  […]we prefer to honor a lot of other world-wide-web web pages on the internet, even if they aren稚 linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 7. future university

  […]we like to honor lots of other world wide web websites on the net, even when they aren稚 linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 8. seo company temecula

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless actually worth taking a look, whoa did a single master about Mid East has got extra problerms also […]

 9. FUE

  […]very couple of web sites that occur to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

Comments are closed.

No et perdis les darreres novetats!

Subscriu-te a la nostra Newsletter i rep les notícies més importants al teu email