Divendres, 09 de juny del 2023

La Mostra Internacional de curtmetratges a les Valls d’Àneu projectarà uns cinquanta films

|

- Publicitat -

Una església romànica, una sala de plens d’un ajuntament o un poliesportiu són alguns dels espais que aquest cap de setmana es convertiran en sales de cinema. Per setè any consecutiu té lloc el CurtÀneu, la Mostra Internacional de curtmetratges a les Valls d’Àneu (Pallars Sobirà), on es projectaran més de 50 films. Tot, amb l’objectiu d’apropar el cinema a les zones rurals. La novetat d’aquest any és la projecció d’un curtmetratge fet pels alumnes de l’escola La Closa. Els escolars han estat els encarregats de fer el guió, la direcció, els personatges o la música. Durant la vida del CurtÀneu han passat més de 3.000 escolars per les projeccions que s’hi fan.

 

Publicitat

Les projeccions no solament s’organitzen a diferents espais sinó també a diferents poblacions com Espot, Esterri d’Àneu, Isil i València d’Àneu, totes al Pallars Sobirà.

 

Pel que fa a la temàtica dels films, és variada, molts d’ells vinculats al medi ambient, l’esport i el món rural. Destaca el documental ‘Wild River’ realitzat pel Parc Natural de l’Alt Pirineu i amb el riu Noguera Pallaresa com a protagonista; ‘La Banyera’, finalista als premis Goya i millor producció catalana a Filmets 2022: i ‘Elsa’, guanyadora del públic dels premis VOC (Versió Original en Català) i que tracta sobre la llibertat i la tolerància en la diversitat sexual.

 

‘SOS’, el curt dels alumnes d’infantil i primària

 

Un punt àlgid d’aquesta edició de CurtÀneu serà la projecció a la sessió familiar del curtmetratge ‘SOS’ fet el curs passat per tots els alumnes d’infantil i de primària de l’Escola La Closa d’Esterri d’Àneu. SOS és un curt d’animació de gairebé cinc minuts i que mostra uns astronautes que viatgen per l’espai i arriben a un planeta desconegut. El curt s’emmarca en el projecte ‘Fem un curt’, formació pràctica impulsada per l’Associació Cineasta CurtÀneu per promoure la producció audiovisual en les noves generacions i fomentar la competència lingüística audiovisual dels alumnes, la creativitat i el treball en equip.

 

 

Un estudi mostra que l’abella gegant de la resina continuarà expandint-se per Europa

L’espècie, que no és agressiva tot i la mida, ha colonitzat diversos països a un ritme vertiginós en l’última dècada

L’abella gegant de la resina (‘Megachile sculpturalis’) és la primera abella exòtica documentada d’Europa. El 2018 va ser detectada per primera vegada a la península ibèrica. Un estudi amb participació del Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) alerta que, des que es va detectar, aquesta abella ha colonitzat gran part dels països de l’Europa central a un ritme vertiginós per la globalització i les activitats humanes associades i els seus registres s’han multiplicat per deu en els darrers anys.

 

Tot i això, l’estudi apunta que el procés d’invasió a Europa acaba de començar, ja que només ha colonitzat una petita part (el 25%) del territori potencial que és capaç d’envair d’acord amb els requeriments ecològics. A la península ibèrica, es concentra a la costa est, però es preveu que arribi aviat a la cornisa cantàbrica.

 

El treball, que ha estat liderat per la Universitat de Recursos Naturals i Ciències de la Vida de Viena (BOKU), ha comprovat que aquesta espècie s’expandeix per carretera, es refugia a les ciutats i que el canvi climàtic no n’afecta l’expansió, només la distribució per Europa.

 

L’abella gegant de la resina és originària de l’Àsia oriental i, com la majoria d’espècies d’abella és solitària: totes les femelles es reprodueixen i funden el seu propi niu.

 

En el cas de Megachile sculpturalis, les femelles fan els nius en forats que troben o realitzen als troncs d’arbres, tant vius com morts. Tot i la seva mida, que pot superar els 2 centímetres de longitud, no és agressiva.

 

 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

33 COMMENTS

  1. Community Engagement

    […]we like to honor several other internet web pages around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

  2. Finance job market

    […]we prefer to honor a lot of other world-wide-web websites around the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

Comments are closed.

No et perdis les darreres novetats!

Subscriu-te a la nostra Newsletter i rep les notícies més importants al teu email