Dijous, 25 de abril del 2024

La mostra de formatges catalans Lactium s’avança i coincidirà amb Sant Jordi

Hi participaran una trentena d'artesans que s'ubicaran al parc Jaume Balmes de Vic

|

- Publicitat -

La 15a edició de la mostra de formatges catalans Lactium se celebrarà el 22 i 23 d’abril a Vic, coincidint amb Sant Jordi. Hi participaran una trentena d’artesans que s’ubicaran al parc Jaume Balmes i que oferiran més de 150 formatges per provar i comprar al tall. Un dels grans absents serà el Premi al Millor Formatge Català. Isaac Gelabert, director del Lactium, ha explicat que, malgrat que la voluntat és recuperar-lo l’edició que ve, amb el canvi en la direcció a l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà “enguany no es donaven les circumstàncies per fer un concurs excel·lent”. Com a novetat es crea un premi al millor pastís de formatge, que comptarà amb un prestigiós jurat amb noms com Lluc Crusellas o John Cake.

La festa del formatge català reunirà 30 formatgeries artesanes i catalanes i una quinzena més de productors agroalimentaris artesans. Un dels trets singulars del Lactium és que els formatgers són darrere el taulell i aprofiten per explicar el producte que elaboren i transmetre la cultura pel formatge. Enguany destaca la presència de tres formatgeries de Menorca. El formatge convidat que s’ha escollit per aquesta ocasió és l’Ossau Iraty, un formatge d’ovella de pastura originari de la zona d’Iparralde, als Pirineus Atlàntics.

Publicitat

Amb l’objectiu de fomentar l’ús del formatge artesà català per part de pastissers i restauradors i aprofitant l’èxit que té una de les postres que no sol faltar a cap carta, s’ha creat el Premi al Millor Pastís de Formatge Català. Capitanejat pel millor mestre xocolater del món, l’osonenc Lluc Crusellas, un jurat de luxe farà la tria del millor pastís entre la vintena que s’hi presentaran. També l’acompanyaran el reconegut pastisser John Cake o les escriptores Eva Vila i Belén Parra.

Una altra de les novetats d’enguany és la divulgació que es farà a la mostra del projecte Ramats de Foc de la Fundació Pau Costa. Si bé l’any passat el Lactium va servir d’altaveu del complicat moment que passava el sector lleter i la seva reivindicació per un preu just de la llet, donat el context de sequera que viu el país, enguany l’organització ha decidit donar veu a un projecte que ajuda en la gestió del risc d’incendi forestal a través de la pastura.

Evitar els inconvenients que provocava el borrissol que desprenen els plataners del parc Jaume Balmes ha estat clau en el canvi de data del Lactium. L’emplaçament i el model de fira agrada a l’organització de la mostra, però des de fa uns anys es veia necessari avançar les dates per evitar coincidir amb la floració dels arbres. “Més endavant tampoc podíem celebrar la mostra perquè la calor i el formatge no són bons amics”, ha destacat Isaac Gelabert, director de la mostra.

Un paisatge formatger heterogeni

“Catalunya és un país molt anàrquic”, ha assenyalat Isaac Gelabert sobre la tipologia dels formatges que s’hi fan. Mentre que altres territoris a Europa tenen més associats un cert tipus de formatge a cada regió, el paisatge català “és molt més heterogeni”.

Si bé hi ha alguns formatges com el tupí o el serrat que es podrien associar a la tradició catalana, “la cultura formatgera del país encara és molt jove”. “Però precisament per això serveix el Lactium”, apunta Gelabert. “La gent que ve de fora al·lucina amb la varietat que tenim, i això també és una virtut i un tret distintiu”, ha afegit.

Una gran dosi de cultura

L’Aula del formatge Bonpreu i Esclat és l’espai de tast i divulgació de la cultura i els valors del formatge. Enguany com a activitats destacades hi ha un maridatge entre jazz i formatges en una col·laboració amb el festival de Jazz de Vic que aquest any compleix 25 anys. O una proposta per fer mots encreuats tot tastant formatges amb els escriptors i divulgadors Maria Nicolau i Pau Vidal. També és previst oferir un tast de poemes i un recital de formatges i hi haurà una parada on presentaran diversos llibres sobre formatges escrits en català. La mostra també comptarà amb un escenari amb música en directe i espectacles familiars.

Com cada any, es manté l’oferta per tastar diversos formatges a l’anomenat Txis Bar Gastroteca de la mostra. L’any passat es van servir més de 1.500 fustes. En l’edició 2022 a la fira hi van passar unes 20.000 persones.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies