Divendres, 19 de abril del 2024

La millora de l’accessibilitat al Museu de la Sal permetrà arribar a més públic i ampliar la programació d’activitats

Un estudi sobre el brollador d'aigua salada marcarà el futur de la producció d'aquesta substància a Baix Pallars

|

- Publicitat -

El Real Alfolí de Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà, és el lloc on s’emmagatzemava la sal un cop extreta de l’aigua. Juntament amb les salines, es tracta de l’estructura bàsica utilitzada des de l’edat mitjana per extreure i tractar aquesta substància. Tot aquest procés i les eines que s’usaven es poden veure al Museu de la Sal. Ara, amb les obres de millora de l’accessibilitat enllestides, des de la direcció de l’equipament confien en arribar a un públic més nombrós, a més d’ampliar la programació d’activitats. Anna Sentinella, alcaldessa de Baix Pallars, ha apuntat que a finals d’any es disposarà d’un estudi del brollador d’aigua salada, ara en fase de redacció, que definirà el futur de la producció al municipi i la seva qualitat.

Les obres han consistit en la instal·lació d’un ascensor per garantir l’accessibilitat a totes les plantes de l’edifici i, a més, en l’adequació del pati interior de l’Alfolí que permet l’entrada dels visitants de la botiga. El Museu de Gerri de la Sal forma part del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), una xarxa de 26 equipaments que expliquen la industrialització a Catalunya.

Publicitat

Sentinella ha explicat que a finals d’any, si tot va bé, també passarà a ser un museu registrat de la Generalitat. L’alcaldessa de Baix Pallars ha dit que aconseguir aquesta fita ha de servir per reconèixer l’edifici de l’Alfolí i homenatjar als saliners i salineres de Gerri de la Sal, que, segons ha destacat, han marcat la història del municipi i la comarca.

El Museu de Gerri de la Sal

El Reial Alfolí, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1995 i que data del segle XVIII, mostra com es treballava la sal al salí i la seva manipulació fins a la comercialització. La directora del museu, Aroa Yagüe, ha posat en valor peces com ara l’empaquetadora, que veu com la més emblemàtica de l’edifici, a més de les bàscules amb què pesaven la sal que entrava al magatzem.

Pel que fa a la visita a l’equipament, aquesta consta de dues parts. Així, a la planta baixa de l’edifici es pot fer un passeig per les sales de l’antic magatzem de l’Alfolí, on s’explica el procés d’elaboració de la sal, les feines que s’hi duien a terme, l’emmagatzematge i el transport de la sal i la importància d’aquest producte per al poble i la comarca. Mentre, a la primera planta es fa un recorregut per la importància de la sal al llarg de la història i arreu del món.

El futur de la producció de sal a Gerri

L’estudi que s’està elaborant des del consistori pallarès ha de marcar el futur de la producció de sal al municipi, tot donant resposta a preguntes sobre la salinitat de l’aigua del brollador, l’afectació de la sequera al cabal de la font o la viabilitat de cara a fer una producció de tipus comercial.

De moment, una salina del municipi continua operativa gràcies a l’entrega de dos veïns del poble. Aquest treball que s’està redactant ha de dictaminar si tindrà sentit produir sal i comercialitzar-la o se’n farà únicament com a testimoni d’un passat i per mantenir la tradició.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies