Divendres, 29 de març del 2024

La Generalitat ha començat l’expropiació de l’estany de Vilaüt dins dels Aiguamolls de l’Empordà

Els desacords amb la propietat han provocat que els darrers anys l'estany hagi estat sec i que no s'hagi pogut reomplir per garantir-ne la biodiversitat i la funció dins l'ecosistema del parc natural.

|

- Publicitat -

L’estany de Vilaüt forma part del sistema d’estanys d’aigua dolça amb alts valors ecològics del parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà, però el últims anys ha estat sec i, segons la secretària d’Acció Climàtica, no s’ha pogut omplir per un desacord amb la propietaria. Aquest és el motiu que ha impulsat a la Generalitat a expropiar de manera forçosa l’estany de Vilaüt, després d’intentar, sense èxit, comprar els terrenys o intentar fer una permuta. Han resolt engegar aquest procediment, que és possible perquè l’estany està dins d’una reserva integral, per garantir el manteniment d’un paratge important com a zona d’alimentació i reproducció d’espècies amenaçades.

“És un lloc amb un interès ornitològic i de vegetació espectacular. Necessitem gestionar bé les reserves integrals i per això necessitem un Vilaüt sa i ecològicament correcte”. Barnadas també assegura que aquesta via judicial no és la que haurien “escollit”, però s’hi han vist abocats: “Es va intentar una compra de la propietat i no va ser possible i tampoc ha tirat endavant la proposta d’intercanvi de finques perquè no s’ajustava als valors i no era proporcional a la finca de Vilaüt”, ha explicat, apuntant que l’impediment ha estat el “topall econòmic”.

Publicitat

De fet, els desacords amb la propietat han provocat que els darrers anys l’estany hagi estat sec i que no s’hagi pogut reomplir per garantir-ne la biodiversitat i la funció dins l’ecosistema dels Aiguamolls de l’Empordà. “Per a l’Empordà, Vilaüt és emblemàtic on espècies migratòries hi feien estades i ara tindrem l’oportunitat i la capacitat de fer-ne una molt bona gestió un cop sigui públic”, ha indicat Barnadas.

Segons recull l’acord publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), la finca de l’estany de Vilaüt va ser declarada el 1983 (any de creació del parc natural) paratge natural d’interès nacional i també reserva integral. L’estany forma part d’un sistema d’estanys d’aigua dolça que s’estenen al llarg de les 300 hectàrees d’aquesta reserva natural. “Els valors ecològics són notables, tant pel que fa als hàbitats i a la flora, ja que compta amb hàbitats d’interès comunitari i amb diferents espècies de flora amenaçada, com per la fauna, perquè és un dels punts més destacats per a la reproducció d’amfibis”, exposa el Govern. A més, té valor en general com a zona d’alimentació i reproducció d’espècies amenaçades, alhora que és un important punt d’aturada de les espècies migratòries, afegint-hi la importància que té des del punt de vista de de patrimoni paisatgístic i d’ús públic.

Acció Climàtica identifica com a terrenys “necessaris” per dur a terme les actuacions de recuperació de l’estany de Vilaüt una parcel·la de 288,92 metres quadrats dins el terme municipal de Pau (Alt Empordà).

Barnadas també ha explicat que, en paral·lel, han començat a comprar finques privades entre Vilaüt i la Rubina perquè passin a formar part del patrimoni públic dels Aiguamolls.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

5 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Information to that Topic: territorirural.cat/la-generalitat-ha-comencat-lexpropiacio-de-lestany-de-vilaut-dins-dels-aiguamolls-de-lemporda/ […]

Comments are closed.