Dilluns, 11 de desembre del 2023

La Fundació Miranda necessita espai per a uns 30 cavalls que a l’hivern han de marxar del pla de l’Orri, al Berguedà

L'entitat no pot fer la transhumància perquè ha hagut de deixar diverses finques que s'han vist afectades per la sequera

|

- Publicitat -

Una trentena de cavalls que la Fundació Miranda atén al pla de l’Orri (Berguedà), a 1.750 metres d’altitud, necessiten un espai on poder passar l’hivern. Habitualment, amb l’arribada del fred es traslladen en transhumància cap a altres zones, però enguany no han pogut començar a planificar-la perquè encara no disposen d’un lloc idoni per als animals. La situació de sequera ha obligat l’entitat a prescindir de diverses finques, on s’han assecat fonts o s’han quedat sense aigua. La seva presidenta, Rosa Galindo, assegura que han de fer front a una “situació límit” amb la qual no s’havien trobat mai i que estan fent gestions amb diverses administracions i propietaris de terres per trobar un espai físic on poder “aterrar” els cavalls. 

Galindo veu “insostenible” mantenir els cavalls al pla de l’Orri durant els mesos d’hivern. Així, afirma que no trobarien personal que els fes arribar bales d’herba per menjar, tenint en compte que les finques estan situades a unes 1.750 metres d’altitud i presenten unes condicions d’accés bastant complicades. 

Publicitat

Davant d’aquesta situació, la presidenta de la Fundació Miranda diu que estan tocant “totes les portes” i agraeix l’ajuda d’entitats com ara la Xarxa de Conservació de la Natura, de la qual són membres, a l’hora de difondre les dificultats que estan passant. També destaca el suport rebut pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per buscar solucions. De fet, un dels problemes que pateixen té a veure amb l’accés a la terra on, segons Galindo, hi ha una “desigualtat d’oportunitats” respecte al sector de la ramaderia extensiva. 

Ara per ara, la Fundació Miranda atén una vuitantena de cavalls, els quals es troben disseminats en diferents punts del territori. Alguns d’ells estan pasturant a Arsèguel (Alt Urgell), on precisament han aconseguit una nova finca. La situació ideal seria trobar un espai on poder tenir el gruix d’animals i que permeti acollir-ne més, ja que es troben que cada setmana han de rebutjar entre tres i quatre peticions de persones que els diuen que no poden mantenir els seus cavalls. 

L’objectiu de l’entitat, que treballa amb equins maltractats o abandonats, és “reconnectar els cavalls amb el medi natural”, tot retornant-los al lloc que els correspon, tal com explica Galindo. A més, la presidenta de la Fundació Miranda destaca la tasca d’aquests animals en la gestió de la biodiversitat i la prevenció d’incendis, a més de la seva funció ecològica que cal mantenir. 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

No et perdis les darreres novetats!

Subscriu-te a la nostra Newsletter i rep les notícies més importants al teu email