Dilluns, 29 de abril del 2024

La Coordi presenta el comerç just com a alternativa a l’actual escenari d’emergència climàtica

|

- Publicitat -

Una campanya impulsada per La Coordi presenta el comerç just com a alternativa a potenciar davant l’escenari actual d’emergència climàtica. L’impuls de la campanya coincideix amb el Dia Mundial del Comerç Just, que se celebra aquest dissabte 14 de maig. La campanya durarà tot el mes de maig i inclou activitats programades a diferents municipis de Catalunya. També s’ha obert les inscripcions d’un manifest en favor del Comerç Just. Per visibilitzar les alternatives que tenim al comerç convencional, com el comerç just i les finances ètiques, la campanya d’enguany se centrarà en el Jotrio.cat.

Publicitat

Com que garanteix millors preus i estabilitat econòmica, el comerç just permet a les petites organitzacions productores desenvolupar sistemes de producció més resistents i de baixes emissions (per exemple, agroforestals, agricultura ecològica, economia circular, protecció del sòl, reforestació, formació de les agricultores, etc.). A més, els models organitzatius cooperatius i redistributius constitueixen una alternativa eficaç a petita escala per donar suport la transició ecològica a escala microeconòmica i, per tant, podria inspirar més pràctiques de regulació global. També cal destacar que els productes de comerç just se seleccionen cada vegada més tenint en compte criteris mediambientals i se sotmeten a avaluacions d’impacte ambiental.

 

Jotrio.cat parteix de la premisa que, com a consumidores, tenim poder per transformar el món a través del nostre consum quotidià, i també la responsabilitat d’exigir que les grans empreses i els governs assumeixin compromisos socials i ambientals. A Jotrio.cat hi ha informació i recursos sobre comerç just, finances ètiques, sobirania alimentària, tecnològica, textil, comerç local, impactes del consum, recursos pedagògics i altres.

 

La campanya anirà acompanyada d’actes arreu del territori. Dissabte hi haurà una batucada a la plaça de la Virreina de la Vila de Gràcia de Barcelona. Un cop finalitzi l’espectacle es llegirà el manifest i es podrà veure la nova exposició I tu què tries? A més, de 10 h a 12h tindrà lloc la ruta “On puc comprar productes de comerç just a Gràcia”, dinamitzada per Pam a Pam, que recorrerà diferents iniciatives del barri posant èmfasi en la seva relació amb el Sud.

Converses amb les productores del Sud Global

D’altra banda, per donar veu a les protagonistes del Sud Global, s’han organitzat quatre converses a Instagram per apropar les entitats productores del Sud amb diferents agents de l’economia social i solidària locals.

 

➢ Dimecres, 11 de maig a les 18.30 h. Parlem de cafè, amb:

Gemma Pedemonte, de Bioconsum – Molsa.

Betzabé Hernández Miguel, de la CLAC i Unión Majomut (Mèxic)

 

➢ Dimecres, 18 de maig a les 18.30 h. Parlem de sucre, amb:

Tais Bastida, del grup de consum La Bajoca.

Laura López, de Manduvirá (Paraguai).

 

➢ Dimecres, 25 de maig a les 18h30. Parlem de roba sostenible, amb:

Nadia Urrich, de Weli Weli.

Nelsa Nespolo, de la Justa Trama (Brasil).

 

➢ Dimecres, 1 de juny a les 18h30. Parlem de finances ètiques, amb:

David Díaz de Quijano, d’Oikocredit Catalunya

Abel Fernández, de Conacado.

 

El dijous  26 de maig, a més, es farà la taula rodona “Qui fa la meva roba?”, una conversa entre productores de tèxtils de comerç just de l’Índia i Bangladesh i dissenyadores i consumidores de Catalunya.

Activitats arreu del territori

El Mes del Comerç Just se celebrarà, però, arreu del territori. Hi ha programades activitats a municipis som Argentona, Sant Adrià de Besòs, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Montcada i Reixac, Lleida, Terrassa, Mataró, Sant Boi de Llobregat, Banyoles, Tarragona, Manresa, Cerdanyola del Vallès, Calella, Santa Maria de Palautordera o  Balaguer. Podeu consultar-les totes aquí.

La Coordi – Comerç just i Finances ètiques

La Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques és una entitat de segon grau formada per Alternativa3, FETS, Oxfam Intermón, SETEM i la Xarxa d’Economia Solidària. Es va crear l’octubre de 2018, com a fruit de la campanya “Som Comerç just i Banca Ètica” que portava prop de 20 anys promovent al maig la Festa del Comerç Just per tot el territori, gràcies al treball conjunt de grups locals i ajuntaments.

 

L’agrupació té com a principal objectiu articular el Comerç Just i les Finances Ètiques a Catalunya, en el marc de l’Economia Solidària, per seguir denunciar les injustícies i les vulneracions dels drets humans en les cadenes de subministrament i en les relacions comercials Nord-Sud, i alhora posar en valor les alternatives econòmiques que tenim a l’abast com a mecanismes de canvi social i econòmic.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.