Amb el suport de:

Amb el suport de:

Dimarts, 17 de juny del 2025

Edita:

La Catalunya Central preveu una collita de cereal excepcional però amb preus “ruïnosos” per la competència exterior

Lamenten que l'arribada "massiva" de vaixells plens de cereals provinents d'Ucraïna està"enfonsant" els preus

|

- Publicitat -

Els pagesos de la Catalunya Central afronten una campanya de cereal que podria ser la millor en molts anys, però marcada per la incertesa econòmica. Després de tres anys de sequera i collites gairebé inexistents, les pluges d’aquesta primavera han revifat les expectatives del sector, que preveu rendiments de fins a 5.000 quilos per hectàrea en camps de blat i ordi, i més de 3.000 en els de colza. Tot i així, l’arribada massiva de cereal importat, especialment d’Ucraïna i Rússia, està enfonsant els preus i amenaça amb convertir una collita “espectacular” en un desastre econòmic.

“Ens ha fet un hivern molt bo i una primavera espectacular”, celebra Josep Guitart, coordinador d’Unió de Pagesos al Bages. Tot i que les altes temperatures dels últims dies han pogut afectar algunes plantes, el balanç general és altament positiu. A les comarques de l’Anoia, el Bages i Osona, la sega podria començar en dues setmanes, mentre que al Berguedà i al Solsonès s’endarrerirà uns dies. El període de sega s’allargarà previsiblement durant un mes i mig.

Publicitat

Segons Joan Vidal, coordinador d’UP a l’Anoia, “serà difícil trobar un camp dolent aquest any”. El sindicat remarca que cal remuntar-se a l’any 2000 per trobar una campanya comparable a la que s’espera aquest 2025. Però tot i la bonança agrícola, el sector es mostra preocupat per la situació dels mercats.

Els pagesos denuncien que la caiguda de preus està directament relacionada amb les polítiques comercials europees. “Podem tenir una collita espectacular, però ruïnosa de preus”, adverteix Vidal. La importació massiva de cereal de fora de la Unió Europea, segons el sindicat, genera una competència deslleial que perjudica greument els productors locals, obligats a complir normatives i estàndards de qualitat que encareixen la producció.

Des d’Unió de Pagesos reclamen a la Unió Europea que revisi la seva política de “fronteres obertes” iniciada amb la guerra d’Ucraïna i que es protegeixi el cereal europeu amb controls més estrictes. A més, alerten que la proposta comunitària d’imposar aranzels als fertilitzants russos i bielorussos encara agreujarà més la situació, perquè farà pujar els costos de producció mentre es manté la pressió a la baixa dels preus per les importacions.

“La balança entre costos i ingressos se’ns descompensa”, resumeix Vidal, que considera que aquestes polítiques van “molt en contra de la pagesia catalana”.

Tot plegat, en un any que hauria de ser motiu d’optimisme, però que manté el sector en tensió, pendent del cel, de Brussel·les i de la cotització dels vaixells carregats de cereal que arriben als ports europeus.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies