Dilluns, 27 de maig del 2024

Josep Vallverdú coneix el mural que ret homenatge al seu món literari al 8è Gargar de Penelles

L'escriptor lleidatà se suma als centenars de visitants que descobreixen 16 murals pintats per artistes d'arreu

|

- Publicitat -

Centenars de persones, entre les quals l’escriptor lleidatà Josep Vallverdú, han aprofitat el migdia assolellat de dissabte per visitar la 8a edició del festival Gargar de Penelles (Noguera). Pel que fa a Vallverdú ha pogut conèixer el mural que ret homenatge a la seva obra literària i que està pintant l’il·lustrador Valentí Gubianas. En concret, l’obra presenta un personatge infantil que sembra literatura, tal com ha fet l’autor lleidatà al llarg de la seva vida. “Parla d’inspiració, d’obra feta, de naturalesa, d’animals, elements del meu món literari”, i, per consegüent, “ha interpretat molt bé aquest esperit”, ha dit Vallverdú davant del mural, que s’ubica vora del de les Tres Bessones de l’escriptora Roser Capdevila.

Passaven les 12 del migdia quan Josep Vallverdú ha aparegut a Penelles. Després d’una visita a l’ajuntament del poble, l’escriptor s’ha desplaçat fins a la plaça de la Font, on s’ubica el mural que vol mostrar l’esperit del seu llegat literari l’any del seu centenari. Un cop allí, l’autor lleidatà ha pogut contemplar el projecte i l’obra, encara per acabar, acompanyat de l’il·lustrador Valentí Gubianas.

Publicitat

“Gràcies perquè recull bastant bé el meu món”, ha expressat Vallverdú mirant a l’artista. “Suposo que quedarà de campionat”, ha avançat.

Per la seva part, Gubianas ha explicat que representar l’àmplia trajectòria literària de l’homenatjat mitjançant l’art ha suposat un “repte i un gran honor”. En aquest sentit, l’il·lustrador ha apostat per fer-ho a través del dibuix d’una nena petita que sosté a la seva mà un llibre, mentre “sembra lletres i literatura”, tal com ha fet Vallverdú “durant anys”, ha explicat l’autor de la pintura.

El mural és un dels 16 que s’estan pintant enguany a Penelles a càrrec d’artistes d’arreu del món. A tall d’exemple, l’artista italiana Rame 13 va arribar dimarts des del seu país i gairebé ja té a punt la seva obra d’art urbà. “Són uns dies increïbles, hi ha molt bona energia i he pintat més ràpid del que esperava”, ha dit la pintora de la Toscana. “El Gargar té un atractiu particular”, ha expressat.

El festival compta també amb artistes de proximitat com la Kamma Marlo, de Mollerussa. La mollerussenca, que porta a terme un mural amb la dona com a protagonista, ha reivindicat que el Gargar permet “transformar espais normals o grisos” en d’altres “que siguin bonics per a la vista”. Marlo ha explicat també que enguany s’ha atrevit a presentar-se sola a Penelles i l’experiència és “molt enriquidora perquè coneixes més els altres artistes i diferents idiomes”.

Al llarg del matí, Penelles s’ha omplert de centenars de visitants, molts d’ells portaven un mapa que els hi indicava on podien trobar els nous murals. Un exemple són la Judith, el Dani i l’Eric, una família de Badia del Vallès que ha recorregut diferents carrers. “Ens va agradar molt la idea i hem decidit venir. És molt bonic”, han somrigut.

D’altra banda, el Martin Geretto, de Lleida, treballa de dissenyador i s’ha sentit atret per la proposta artística del Gargar. “Em sembla una idea fantàstica per incentivar la gent a veure l’art i la cultura de carrer”, ha expressat.

A banda de les obres dels artistes, durant el festival també hi ha tallers de circ, escultura, grafiti, creació tèxtil i estampació adreçats a infants, i més d’una vintena de concerts i espectacles. L’oferta es complementa amb un mercat d’artesania, cinema i la Fira del Roser, entre altres activitats.

Edició de rècord

La 8a edició del Gargar ha rebut 358 inscripcions, la xifra més alta del certamen, de les quals els organitzadors n’han seleccionat 16. Del total d’artistes, 7 provenen d’arreu de Catalunya, 3 d’altres punts de l’Estat, com Galícia, Múrcia i País Valencià, i 6 d’internacionals que venen de França, Bèlgica, Brasil, Portugal, Itàlia i Suïssa.

En concret els artistes que hi participen són: Anna Repullo, Dirty, Dante ARcade, Edgar Massegú, Gijs Van Hee, Heléne Planquélle, Ian_Lleida, Kamma Marlo, Mura, Podre, Rame13, Stillo Noir, Sucri i Furyo, Uri Kthr, Valentí Gubianas i Wedo Goás.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies