Dilluns, 27 de maig del 2024

Isil celebra la nit més esperada de l’any amb la tradicional baixada de falles, festa Patrimoni de la Humanitat

El descens està restringit a una seixantena de fallaires per la dificultat del recorregut amb trossos sense camí marcat

|

- Publicitat -

A Isil, al Pallars Sobirà, la nit de Sant Joan és una nit màgica i com diu el president de l’Associació de Fallaires Xavi Ros, és també la més esperada de l’any. Des de sempre la baixada de falles d’Isil està restringida a una seixantena de fallaires per la dificultat del camí. Els fallaires han necessitat força física i destresa per completar un recorregut que no està marcat i l’única llum que els ha guiat és la flama de la falla. Després de dues hores de recorregut amb les falles enceses al coll, han arribat al poble on els esperaven les fadrines amb un tall de coca, un traguet de vi i un ram de flors i centenars de persones que volien gaudir de la festa declarada Patrimoni de la Humanitat des dels 2015.

Un cop els fallaires han arribat al poble han començat el recorregut pels carrers fins al cementiri, on fan una creu a la porta en memòria dels fallaires que ja no hi són. La festa ha acabat a la falla major, on els fallaires han llançat la falla creant una gran foguera, al voltant de la qual han ballat danses tradicionals.

Publicitat

Per entendre la duresa de la baixada de les falles és bo saber que una falla pesa uns 30 quilos i el desnivell de la baixada és d’uns 1.000 metres sense camí marcat. Els més petits del poble que es volen unir a la festa esperen els fallaires a l’entrada del poble, on se sumen al recorregut pels carrers.

Amb la seixantena de falles cremant a la foguera s’han culminat dos mesos de feina que van començar el primer diumenge de maig amb la construcció de les falles.

Celebració des de temps immemorials

Xavi Ros ha recordat que la festa de les falles d’Isil és una de les poques que s’ha celebrat “de manera ininterrompuda des de temps immemorials” i no es té notícia que s’hagin perdut mai. La primera referència escrita sobre les falles d’Isil és de l’any 1902 al diari ‘La Veu de Catalunya’. L’any 1991 són declarades Festa Tradicional d’Interès Nacional i l’any 2010, la Generalitat atorga a les falles d’Isil la categoria de Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

Els diferents components de la festa la fan d’interès turístic. Des de l’Associació de Fallaires han explicat que és necessari posar totes les eines i esforços pel seu manteniment com fins ara, millorant, si cal, però no desvirtuant mai el sentit final de la festa.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies