Dimecres, 22 de març del 2023

Han trobat noves tombes a la necròpolis d’incineració de la zona d’excavació de Vilanera de l’Escala

Les tasques s'han centrat en ampliar la superfície explorada de la necròpolis, amb l'excavació i documentació de diverses estructures funeràries.

|

- Publicitat -

La darrera campanya d’excavació a la zona de Vilanera de l’Escala (Alt Empordà) ha acabat aquest gener amb troballes “rellevants”. Durant els treballs, han excavat noves tombes de la necròpolis d’incineració del bronze final i la primera edat de ferro i també han localitzat, per primera vegada, una tomba d’època romana del segle II aC. Les tasques s’han centrat en ampliar la superfície explorada de la necròpolis, amb l’excavació i documentació de diverses estructures funeràries. El més rellevant d’aquesta campanya ha estat l’excavació d’una d’aquestes tombes amb un conjunt funerari format per un nombre elevat de vasos ceràmics i la localització en una altra tomba de peces d’origen fenici arribades a través de comerç en el segle VII aC.

Aquesta tomba està ubicada a la zona ocupada pel gran túmul neolític documentat en aquest sector durant les darreres campanyes. Els arqueòlegs remarquen que presenta “un conjunt funerari excepcional” perquè la troballa de les peces d’origen fenici permet afegir-la al grup de tombes més privilegiades de la necròpolis.

Publicitat

Dins l’espai de la mateixa fossa han trobat una altra tomba, d’incineració i probablement infantil, que correspon a un moment històric bastant recent: del segle II aC. És la primera vegada que a la necròpolis de Vilanera es troben evidències funeràries d’aquest període, ben conegut, per altra banda, al turó proper de les Corts.

Procés d’excavació a Vilanera d’una tomba de la primera edat del Ferro, amb ceràmiques d’origen fenici

La campanya arqueològica, duta a terme al desembre i gener, a la necròpolis de Vilanera ha estat impulsada per l’Ajuntament de l’Escala i compta amb una subvenció atorgada pel Servei del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquesta subvenció dona continuïtat als treballs que es duen a terme en aquest jaciment des de l’any 2016. També destaca la implicació del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) a través de la seva seu d’Empúries, pel suport a les tasques d’excavació, conservació i documentació dels materials recuperats.

Els materials recuperats en aquesta darrera campanya estan, a hores d’ara, pendents de l’excavació del seu interior, que es farà al laboratori del MAC Empúries, així com de la posterior restauració.

L’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, destaca en un comunicat la voluntat municipal de continuar apostant pel patrimoni, la seva protecció i la difusió. L’Ajuntament de l’Escala recorda ha adquirit els darrers anys el Mas Vilanera i els terrenys del seu entorn, amb una situació estratègica entre els parcs naturals del Montgrí i els Aiguamolls de l’Empordà, amb l’objectiu que es converteixi en un equipament de referència, vinculat entre altres aspectes a la interpretació del medi natural i socioeconòmic.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

No et perdis les darreres novetats!

Subscriu-te a la nostra Newsletter i rep les notícies més importants al teu email