Dijous, 25 de abril del 2024

Gratacool, súper aliments ‘made in’ la Cerdanya

|

- Publicitat -

Inserció social, respecte al medi ambient i producte quilòmetre zero. Amb només tres anys de vida, Gratacool es proposa fer negocis d’una manera diferent. Aquesta startup de Bellver de Cerdanya és la primera empresa dedicada a la comercialització de la polpa del gratacul, el fruit de la gavarrera o rosa canina, un arbust silvestre que creix a les zones de muntanya, increïblement ric en vitamina C. “Quan vaig començar a investigar-ne les propietats em va fascinar… és un diamant en brut: un súper aliment en tota regla”, diu l’Emma Roca, bombera, doctorant en bioquímica, corredora de curses de muntanya i una de les impulsores d’aquesta empresa emergent, la qual es proposa fer arribar el gratacul a totes les cuines.

Però, què és un súper aliment? “Per mi, és aquell que, prenent-ne només una culleradeta, t’aporta tants micronutrients i macronutrients com 10 plats de qualsevol altre menjar”, apunta. I el gratacul compleix tots els requisits: no només aporta una gran quantitat de vitamina C, també conté elevades dosis d’hidrats de carboni, pectines, sucres invertits i olis essencials, a més de tenir propietats antiinflamatòries, antioxidants i analgèsiques. “Me’l va donar a tastar un pagès com a revigoritzant per les curses d’alta muntanya i em va encantar”, explica l’emprenedora, “tot i que aquí és pràcticament desconegut, als països del nord i l’est d’Europa està totalment incorporat a la dieta”.

Publicitat

De fet, el seu nom no ens diu res de les seves propietats nutricionals, sinó sobre el seu potencial per fer la punyeta. També anomenat gavarró, despullabelitres, tapaculs i grataesquenes, l’anomenem gratacul perquè cou en contacte amb la pell. Així els joves acostumaven a desgranar-lo entre la camisa i l’esquena dels seus companys per obligar-los a rascar-se rabiosament.

Un fruit que val per a tot

A banda de Roca, l’equip de Gratacool el completen Sean Fowler, nutricionista, i Lluís Breitfuss, responsable esportiu de la federació espanyola d’esports d’hivern i responsable de competicions del grup FGC. “Ens hem de creure el valor dels productes autòctons, no només és bo el que ve de fora. El nostre objectiu ha de ser que els primers a consumir el nostre producte siguin els mateixos habitants de la Cerdanya”, afirma Roca. I per fer-ho treballen amb diferents empreses de la zona que els ajuden a ampliar la seva proposta. “Vam començar comercialitzant sobres de fruita seca en pols, que pots barrejar amb l’amanida, el iogurt o els cereals, però ara fins i tot treballem amb artesà gelater i amb una empresa càrnia que incorpora el gratacul en les trituracions de carn. D’aquesta manera li sumen valor afegit i poden eliminar part dels components sintètics que utilitzaven fins ara”, assenyala.

I no només això: ben aviat començaran a comercialitzar l’oli de les llavors de gratacul, que té unes propietats molt semblants al d’oli de rosa mosqueta i treballen amb Espigoladors per crear una línia de melmelades i salses de gratacul. “Intentem crear sinèrgies amb empreses que comparteixen els mateixos valors que ens caracteritzen: responsabilitat social, ús de productes quilòmetre zero i la preocupació pel medi ambient”, explica Roca. En aquest sentit, també col·laboren amb associacions dedicades a l’atenció de persones amb diversitat funcional i d’integració social, a través de les quals contracten els treballadors que intervenen en la producció.

“No tenim grans comandes ni produccions i, de moment, depenem de la recol·lecció de fruits silvestres”, explica Roca. Amb tot, gràcies a una col·laboració amb l’IRTA, han pogut clonar les millors gaverreres i plantar el seu propi camp: 8.000 exemplars que començaran a donar fruits en dos anys. “Som els primers en fer-ho: fins ara els pagesos la consideraven una planta invasiva!”, diu Roca. De moment, els resultats en vendes són discrets, però tenen presència física en diferents botigues de la Cerdanya i també es poden comprar els seus productes a través d’internet. “Sabem que el nostre producte és brutal, però encara l’hem d’acabar de donar de conèixer”, conclou.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

12 COMMENTS

Comments are closed.