Dimecres, 08 de maig del 2024

GEPEC denúncia la reducció de població d’ànecs i fotges i reclama que es suspenguin les tirades d’aquests

Consideren que l'administració defensa els interessos dels caçadors en detriment de la preservació de la biodiversitat.

|

- Publicitat -

El grup conservacionista Gepec ha reclamat formalment a la Generalitat que suspengui les tirades d’ànecs i fotges al delta de l’Ebre davant de la “preocupant” reducció de la població hivernant d’aquestes espècies. Els ecologistes recorden que es tracta d’una activitat cinegètica que ha de ser autoritzada explícitament per l’administració abans de començar la temprada de caça per evitar posar en perill les diferents espècies. En el cas d’enguany, asseguren, s’ha autoritzat aquesta caça sense tenir en compte la població d’aus, fet que perjudicaria la presència d’aus i la seva recuperació. Consideren que l’administració defensa els interessos dels caçadors en detriment de la preservació de la biodiversitat.

En un comunicat, els ecologistes remarquen que les autoritzacions han d’estar condicionades pel nombre d’animals que hivernen cada any al Delta i la seva distribució per no posar en perill la supervivència de les diferents espècies. Abans de començar cada temporada es determinen el nombre d’animals que es poden matar, el nombre de tirades en cadascun dels espais naturals i el nombre de caçadors participants .”Només es pot donar en cas que la presència d’animals ho justifiqui i en cap cas es poden autoritzar si les tirades poden afectar negativament a les diferents espècies”, asseguren.

Publicitat

En el cas d’enguany, segons remarquen, enguany ànecs i fotges pateixen una “preocupant” reducció de la seva població hivernant al Delta. “Fins al moment, no s’han observat les concentracions d’ànecs i fotges que han sigut habituals la majoria d’hiverns”, sostenen. Per tot plegat asseguren que les tirades estarien “afectant de forma molt negativa i preocupant a les minses poblacions d’ànecs i fotges presents aquest hivern” a l’espai. “Si ja eren molt reduïdes abans de l’inici de les tirades, ara encara s’estan reduint molt més”, remarquen, tot recordant que la temporada de caça menor va començar a l’octubre.

L’entitat ecologista alerta que aquesta afectació pot tenir conseqüències encara més preocupants si es té en compte que, junt amb els animals hivernants, també s’hi troben individus que posteriorment es queden a la zona per criar. La reproducció de la població resident d’ànecs i forges es podria veure greument afectada, impedint la futura recuperació de les seves poblacions. Segons el GEPEC, l’absència d’aquestes aus és “reconeguda en l’àmbit privat pels mateixos caçadors”. Asseguren, fins i tot, haver observat com espanten els animals per concentrar-los en la llacuna on s’efectua la tirada. Una pràctica, asseguren, “totalment il·legal” i que “podria ser coneguda per la Generalitat”, precisen, que faria la vista grossa “per afavorir els interessos dels caçadors”.

Requeriment a Acció Climàtica

Per tot plegat, han tramitat una petició de suspensió immediata de les tirades davant el subdirector general d’Activitats Cinegètiques i Pesca Continental d’Acció Climàtica, Ramon Jordana de Simón. També li han reclamat a documentació referida als censos de les espècies que s’autoritzen matar a les tirades, el nombre de tirades autoritzades, el nombre d’animals que s’ha permès matar, els caçadors que s’ha permès participar en cada tirada. Asseguren que la petició de fa un mes, com l’efectuada en el mateix sentit a l’octubre, encara no ha tingut resposta.

Davant del mateix subdirector general, els ecologistes denuncien també que la mateixa Generalitat dificulta la participació de l’entitat en reunions que han de tractar les tirades en cadascun dels espais concrets i es lliura la documentació. Així, asseguren que se’ls va avisar amb poca antelació per participar en una reunió de la Junta Consultiva de la Reserva de Caça de l’Encanyissada, de la qual en formen part, fet que els va acabar impedint assistir-hi.
“Tot plegat, fa que sigui molt preocupant la situació generada al Delta així com l’actitud presa per la Generalitat d’actuar, per tots els mitjans, per tal de defensar els interessos dels caçadors”, asseguren. El Gepec, de fet, atribueix aquestes decisions a una possible “estratègia per part de la Generalitat per tal que els caçadors puguin acabant fent totes les tirades que havien estat acordades i que s’arribi al final de la temporada sense interferències”. “Una vegada més, la Generalitat posa per sobre els interessos dels caçadors als interessos de la conservació de les espècies i de la biodiversitat”, tot remarcant que això es produeix dins un parc natural, el del delta de l’Ebre, “on la conservació de la biodiversitat hauria de ser una prioritat”.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.