Diumenge, 03 de març del 2024

[ESCÀNDOL] La Sindicatura de Comptes estima un sobrecost de 294,6 MEUR en la construcció del canal Segarra-Garrigues

Un informe també evidencia la demora en l'execució del projecte i la reducció de la superfície inicial prevista

|

- Publicitat -

La Sindicatura de Comptes estima un sobrecost “significatiu” de 294,6 milions d’euros en la construcció del canal Segarra-Garrigues amb una previsió total de l’obra de 2.076,81 milions d’euros. Suposa un 16,5% més respecte els 1.782,21 MEUR prevists inicialment. Així ho recull un uniforme de l’òrgan fiscalitzador que també evidencia desviacions, a més de en la vessant econòmica, en la temporal – demora en l’execució -, i d’ús – superfície que pot ser regada i en reg inferior al previst-. L’informe assenyala que cal més rigor en les fases de preparació i adjudicació dels contractes i recomana a la Generalitat que faci una previsió més realista dels terminis i costos d’execució per a la finalització total del projecte hidràulic.

El projecte del Canal Segarra-Garrigues va néixer amb la finalitat de transformar a regadiu 70.150 hectàrees (ha) de terres de secà del marge esquerre del riu Segre de les comarques de Ponent. Aquesta xifra, però, va quedar reduïda a 64.995 ha el 2022 i d’aquestes, la superfície que pot ser regada i en reg fa un any era, respectivament, de 21.896 ha i 11.647 ha, xifres inferiors a la previsió inicial, segons detalla la Sindicatura de Comptes.

Publicitat

L’òrgan també posa de relleu que els usuaris del canal no els han facilitat cap pla relatiu al finançament i rescabalament a la Generalitat del cost total de les obres de la xarxa de regulació i transport, ni de l’impacte pressupostari, economicofinancer i patrimonial de l’operació.

També destaca que l’import de la tarifa de servei que consta en el contracte fase no s’adequa a la llei d’infraestructures hidràuliques de Catalunya i tampoc s’ha aportat informació de com s’ha calculat aquesta tarifa, així com també recrimina manca de justificació en diverses de les modificacions del contracte.

L’informe, també assenyala que els anys 2011 i 2015 la Comunitat General de Regants del Canal Segarra-Garrigues va aprovar el subministrament d’aigua per a ús ramader i agroindustrial, respectivament, tot i que el reglament no preveia altres usos diferents del reg. Això, a més, ha suposat uns sobrecostos de 371.959 euros, que ha assumit el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Sobrecostos, que segons l’òrgan, han minorat els ingressos destinats al rescabalament de la inversió de la Generalitat en la xarxa de regulació i transport.

Per tot plegat, la Sindicatura de Comptes insta a observar els principis d’economia, racionalitat i eficàcia en l’execució de grans infraestructures que comporten un volum elevat de despesa pública i assenyala que, tot i així, cal un major rigor en la preparació i adjudicació dels contractes per evitar modificacions que acostumen a implicar increments en el preu i el temps d’execució.

Davant dels endarreriments en els treballs del canal i dels “sobrecostos significatius”, L’ens recomana a Acció Climàtica i a Infraestrucutres.cat que posin en marxa mesures i procediments que permetin efectuar una previsió més realista dels terminis i costos d’execució de les actuacions necessàries per a la finalització total de les obres i la posada en funcionament del Canal Segarra-Garrigues. També insta a la Generalitat a implantar una comptabilitat analítica que faciliti el seguiment de la despesa del projecte i el seu finançament.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

No et perdis les darreres novetats!

[mc4wp_form id=”1662″]