Dilluns, 29 de abril del 2024

Es retira del fons marí 19 xarxes de pesca perdudes

|

- Publicitat -

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació,  mitjançant la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, treballa per minimitzar l’afectació de les xarxes de pesca perdudes als ecosistemes marins de Catalunya. Per fer-ho, a més de les tasques de control i comís d’arts que incompleixen la normativa reguladora de l’activitat, el 2019 va dur a terme un projecte de localització i extracció efectiva d’arts perduts.

Fruit d’aquest projecte, s’han retirat 19 arts de pesca perduts del fons marí d’una superfície total de 1.360 m2 de xarxa. Les diverses actuacions es van realitzar amb supervisió científica i a través d’una empresa de treballs subaquàtics degudament autoritzada.

Publicitat

Els resultatss obtinguts d’aquests treball també van permetre determinar la zona d’actuació, centrada a menys de 30 metres dins l’espai Xarxa Natura 2000 “Litoral del Baix Empordà”. Es tracta d’una zona on des del 2016 s’impulsa un nou model de governança mitjançant la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà.

 

Procés de localització i extracció de les xarxes

El projecte de localització i extracció efectiva d’arts perduts va constar d’una primera fase de diagnosi qualitativa de la situació a través d’enquestes on-line, seguida d’una segona fase de localització a través de jornades participatives i, finalment, una tercera etapa d’extracció dels arts localitzats.

La primera fase va comptar amb la participació de 46 persones que van identificar uns 140 arts de pesca perduts davant de 26 municipis del litoral de Catalunya. Dels resultats, se’n van identificar 5 grans àrees geogràfiques: zona del cap de Creus, litoral del Baix Empordà, la Selva i el Maresme, i el camp de Tarragona.

A més, el projecte també va comptar amb la participació de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS) en les dues primers fases i al llarg de tot el projecte s’ha comptat amb col·laboració i supervisió científica de membres de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio).

Finalment, d’acord amb els resultats obtinguts, es van realitzar 5 jornades participatives a les zones presumptament més afectades on, gràcies a la participació desinteressada de voluntaris, es van localitzar i caracteritzar un total de 18 arts de pesca perduts susceptibles de ser retirats.

El proper dissabte 15 de febrer al matí, en el marc de la 21a edició del Mediterranean Diving Show (Saló de la Immersió), es presentaran els resultats del projecte desenvolupat al llarg del 2019.

 

Vigilància, control i inspecció

Complementàriament, la direcció general de Pesca i Afers Marítims també du a terme tasques de vigilància, control i inspecció en relació als arts de pesca no identificats i els incompliments del descans setmanal al llarg de 2019, aquestes tasques han donat lloc a l’aixecament de 22 actes d’inspecció i el comís de 4 km de xarxa i 853 cadups al litoral de Catalunya.

Aquestes actuacions s’emmarquen en el Pla multianual (2018-2021) de l’Estratègia Marítima de Catalunya aprovada pel Govern, en què la línia d’actuació estratègica 48 preveu accions per a la minimització dels efectes negatius dels arts de pesca perduts sobre els ecosistemes marins.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

11 COMMENTS

Comments are closed.