Dijous, 02 de maig del 2024

El món casteller llueix la seva Enciclopèdia a Palau

|

- Publicitat -

El Palau de la Generalitat ha acollit l’acte de presentació de l’Enciclopèdia castellera després de més d’un any de retard, coincidint amb la presentació del tercer volum. L’obra promoguda i editada per Cossetània Edicions i dirigida per Xavier Brotons havia de ser presentada a principis de 2018, però l’aplicació del 155 va obligar a ajornar-la. En aquest sentit, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha tingut un record “especial” per a l’exconseller d’Exteriors, Raül Romeva, membre dels Castellers de Sant Cugat, i els altres polítics presos i exiliats.

Des del febrer de 2018 fins ara s’han publicat tres volums de l’Enciclopèdia castellera, dos dedicats a la història i un tercer més recent sobre tècnica castellera i els aspectes científics que hi ha darrere aquesta pràctica. Brotons ha anunciat que el quart i cinqué volums ja estan en camí i que tractaran, respectivament, aspectes sociològics i antropològics dels castells. Pel 2020 quedarà el sisè i darrer volum “miscel·lani” recollint expressions artístiques lligades a aquesta tradició popular.

Publicitat

Durant la presentació, Quim Torra ha agraït que es tiri endavant un projecte d’aquesta naturalesa, el qual ha qualificat de “repte formidable”, així com el “compromís” del món casteller “amb el país”. Per la seva banda, la consellera de Cultura, Maria Àngela Vilallonga , ha fet esment dels “valors” que representen els castells i els ha lligat a la sort del país. “Força, equilibri, valor i seny són precisament els valors que fem nostres per afrontar amb coratge intel·ligent el moment difícil que vivim”, ha afirmat.

L’antecedent de l’enciclopèdia

Malgrat cobrir un buit editorial, Brotons reconeixia l’any passat en una entrevista amb l’ACN que no es pot passar per alt l’existència d’un “precedent”. Es referia a Món Casteller, una obra en dos volums que va fer el fotògraf i historiador Pere Català i Roca, gran estudiós i apassionat dels castells. Però, malgrat la pretensió d’esdevenir una obra de síntesi, va tenir l’infortuni de deixar-se de publicar l’any 1981, just quan arrencava la segona època daurada del fet casteller. “I del 1981 cap aquí hi ha hagut molta recerca i sabem moltes més coses”, destaca Brotons.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

10 COMMENTS

Comments are closed.