Diumenge, 03 de març del 2024

En el què portem d’any, han tancat 26 granges de conill a Catalunya

|

- Publicitat -

Unió de Pagesos denuncia la situació “crítica” que viuen els productors de conill. Segons dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, entre l’1 de gener i el 30 de juny d’enguany han tancat 26 granges d’aquest sector a Catalunya. Davant d’aquest degoteig de tancaments, l’organització exigeix al Departament que protegeixi les granges de conills que caracteritzen el model familiar del sector català. Entre els motius d’aquesta situació, UP hi situa el fet que cada cop més explotacions aposten per integrar-se (una empresa és propietària del bestiar i el ramader en té cura), la centralització del mercat en una única llotja “poc transparent” i l’important pujada de les matèries primeres agreujada per la guerra a Ucraïna.

 

Publicitat

Unió de Pagesos reclama la creació d’un observatori de preus del conill “per poder conèixer en detall l’evolució del mercat i poder actuar ràpidament i denunciar situacions abusives que contradiguin la Llei de la Cadena alimentaria, si és el cas”. En aquest sentit, l’organització denuncia que “algunes grans superfícies tornen a oferir carn de conill a preus excessivament baixos i, amb tota probabilitat, incompleixen la llei”. Una pràctica que, segons UP, també es dona en altres punts de l’Estat tal com va denunciar aquest dimecres la Unión de Campesinos de Castilla y León, que va alertar que una cadena de supermercats asturiana ven actualment carn de conill a 4,95 euros/quilo, mentre que el preu de producció se situa al voltant dels 5,41 euros/quilo.

 

Durant el primer semestre d’aquest any, el nombre d’explotacions amb més de cinc conilles a Catalunya ha passat de 413 a 387, és a dir 26 menys, remarca Unió de Pagesos. En termes totals, això implica que s’ha passat dels 1.030.561 conills d’engreix que hi havia al gener a 963.197 al juny, mentre que en termes de femelles reproductores s’ha passat de 184.414 a 170.811. Unes dades a la baixa que s’agreugen si se sumen a l’evolució dels darrers anys ja que, segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, l’any 2015 Catalunya tenia 844 granges de conills amb 1.517.598  conilles i era el primer territori de l’Estat en pes en el sector dels conills (24,2%). L’any passat, en canvi, Catalunya, amb un 17,9%, havia caigut a la tercera posició, per darrera de Castella-la Manxa i Galícia.

 

Entre les raons d’aquesta davallada, el sindicat hi identifica l’aposta per un nou model de producció basat en la integració –on una empresa és propietària del bestiar i el ramader en té cura–, la centralització del mercat en una única llotja poc transparent i un fort increment de les matèries primeres agreujat per la guerra a Ucraïna. Contratemps per als quals demana a l’Administració que s’articulin ajuts de suport als ramaders de casa nostra.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

3 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Here you will find 30060 additional Information on that Topic: territorirural.cat/en-el-que-portem-dany-han-tancat-26-granges-de-conill-a-catalunya/ […]

Comments are closed.

No et perdis les darreres novetats!

[mc4wp_form id=”1662″]