Dissabte, 13 de abril del 2024

Els Tres Tombs de Valls han tornat reforçats afegint dos carruatges restaurats del segle XX

L'apunt dolç de la jornada l'han posat els 300 tortells de Sant Antoni elaborats per tres forns de la ciutat, una recepta reintegrada a la festa l'any 2019.

|

- Publicitat -

Els Tres Tombs de Valls han recuperat l’itinerari tradicional i aquest diumenge una trentena de carros i més d’un centenar de cavalls han recorregut els carrers del centre històric, inclòs el complicat retomb de la plaça del Blat. Com a novetat, s’han sumat dos carruatges restaurats del segle XX: un carro fúnebre de la col·lecció de Cal Xolo i un de vuit botes, propietat de Daniel Bové. La relacions públiques de la Societat de Sant Antoni, Tània Guasch, ha valorat positivament l’aplicació per segon any del protocol de benestar animal i ha lamentat que la pandèmia ha afectat el sector. L’apunt dolç de la jornada l’han posat els 300 tortells de Sant Antoni elaborats per tres forns de la ciutat, una recepta reintegrada a la festa l’any 2019.

Carros, genets, cavalls i carruatges han estat els grans protagonistes d’aquest diumenge a la capital de l’Alt Camp, on s’ha celebrat la 44a edició dels Tres Tombs tal com marca la tradició. Així, ni les mesures sanitàries ni els preparatius per a les Decennals han condicionat el recorregut dels participants, que han tornat a passejar pels carrers del barri Antic de Valls.

Publicitat

En l’últim tomb, que passa per la baixada de la plaça del Blat, els genets han hagut de demostrar la seva destresa a l’hora de dominar els animals, que han superat amb escreix les dificultats del pas. “Han de vigilar molt que els cavalls de davant s’obrin bé perquè el carro pugui girar sense tocar la vorera. No et sabria explicar quina és la complicació, és tècnic, però també hi té a veure la pressió de la plaça, has de saber molt bé el que fas”, ha apuntat Guasch.

Un carro, al seu pas per la plaça del Blat de Valls durant els Tres Tombs aquest diumenge

Més enllà de l’espectacularitat del recorregut, els Tres Tombs de Valls compten amb una àmplia col·lecció de carros i carruatges que enguany s’ha ampliat amb dues noves peces. El primer pertany a Cal Xolo i és una rèplica de l’últim carro fúnebre vallenc que va estar en actiu fins als anys seixanta del segle passat. Pintat completament de negre, s’ha restaurat després de ser comprat a un antiquari de Barcelona. De fet, aquest és el segon carruatge mortuori de l’entitat, que l’any passat va estrenar-ne una altra rèplica del segle XIX i completament blanca. L’altre dels carros estrenats per a l’ocasió és un de vuit botes, propietat del soci de la Societat de Sant Antoni Daniel Bové.

El sector pateix l’aturada de la pandèmia

Tot i que enguany el nombre de cavalls i carros ha estat lleugerament superior a l’edició passada, des de la Societat de Sant Antoni de Valls lamenten que l’aturada de dos anys provocats per la pandèmia no ha afavorit al sector. “Ens està costant arrencar. Nosaltres tenim uns Tres Tombs que el 80% dels carros de la recreació històrica són de l’entitat o dels seus socis, tenim molta feina avançada. Però ens ha costat trobar cavalls i participants, pel fet d’haver estat aturats durant dos anys”, ha assenyalat Guasch.

D’altra banda, i per segon any consecutiu, s’ha aplicat el protocol de benestar i qualitat animal. Abans d’iniciar els Tres Tombs, un equip de veterinaris ha comprovat que tots els animals tinguessin la documentació necessària i gaudissin d’un bon estat de salut. Guasch ha fet una valoració molt positiva del document i ha assenyalat que és una eina amb la qual es garanteix unes bones condicions per als èquids, però també el rigor històric de la celebració, la qual és considerada Festa d’Interès Nacional.

El pastisser Manel Cañís col·loca un tortell de Sant Antoni en una pila

Més de 300 tortells de Sant Antoni venuts

La celebració s’ha pogut veure des de diferents punts d’interès, com és el cas de l’església de Sant Antoni, on s’ha fet la benedicció dels animals i els carros. Després del primer tomb, un dels carros de l’organització s’ha instal·lat a la Font de la Manxa per vendre els més de 300 tortells de Sant Antoni elaborats per tres forns de la ciutat. El forn Pa i Degustació Manel, la Fleca Pastisseria Cal Cesc i Pa i Pastisseria Ca l’Estevet han estat els encarregats d’aportar el toc dolç a la jornada, amb una recepta recuperada el 2019 i que la pandèmia va posar en pausa.

A diferència d’altres tortells, com el de reis, el de Sant Antoni es fa amb matafaluga, una herba aromàtica. La recepta original inclou una fava, que s’anomena ‘del ruc’, però al llarg d’aquesta setmana els pastissers també n’han fet amb variacions. Així, els més llépols han pogut tastar tortells de Sant Antoni farcits amb crema, nata o cabell d’àngel.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies