Tot i el seu reconeixement com un dels millors mol·luscs del mercat, menys del 5% dels musclos del Delta de l’Ebre es consumeixen al mateix territori. La major part de la producció es distribueix arreu de Catalunya, el País Valencià i altres punts d’Espanya. Aquesta realitat ha encès les alarmes entre els productors, que juntament amb el Govern català volen revertir la situació i fomentar el consum de proximitat.
Amb aquesta finalitat, el GALP Mar de l’Ebre ha celebrat una jornada aquest divendres al mercat municipal d’Amposta, dins del marc promocional de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. L’objectiu és clar: aprofitar l’estacionalitat de la collita, que coincideix amb la temporada turística, per atreure consumidors locals i visitants. “Hi ha molta gent del nostre territori que encara no coneix el nostre producte”, ha lamentat Eusebi Rosales, president de la Confraria de Pescadors de la Ràpita. “Ve musclo de fora i la gent detecta la diferència de sabor”, ha afegit.
Una de les apostes estratègiques més importants és la creació d’una marca pròpia que revalori el producte i el distingeixi dels musclos atlàntics o cantàbrics. Fepromodel ja ha començat a col·laborar amb empreses de distribució de Mercabarna per potenciar la marca “musclo del delta de l’Ebre”, i aviat hi afegiran les ostres.
“Tenim un producte excepcional que no es pot comparar. Cal que li donem valor a través d’una marca”, ha remarcat Antoni Espanya, director general de Política Marítima i Pesca Sostenible.
Reptes del canvi climàtic i manca de llavor
El sector també afronta desafiaments derivats del canvi climàtic. La temporada de collita s’ha avançat notablement —de maig a setembre abans, ara ja s’inicia al març o abril— per evitar que les temperatures elevades de l’aigua matin els musclos adults i les cries.
La manca de llavor ha estat un altre factor clau que ha encarit la producció i ha limitat la collita a poc més de tres milions de quilos, una xifra inferior a l’habitual, però amb una qualitat extraordinària. El Govern ha expressat el seu suport amb projectes experimentals per obtenir llavor fora de les badies, en col·laboració amb pescadors de Roses i iniciatives a l’Ametlla de Mar i l’Ampolla.