Dilluns, 11 de desembre del 2023

Els Bombers donen per estabilitzat l’incendi als Pirineus catalans

Una quarantena de dotacions segueixen treballant amb línia d'aigua i eines manuals

|

- Publicitat -

Els Bombers de la Generalitat han donat per estabilitzat l’incendi de la Catalunya del Nord i l’Empordà després que aquesta matinada s’hagin pogut complir els objectius marcats i que passaven per contenir les flames que afecten el flanc dret. Les flames han cremat més de 930 hectàrees, 96,37 de les quals a l’Alt Empordà, segons els últims càlculs dels Agents Rurals. A Portbou, una quarantena de dotacions dels Bombers han treballat tota la nit i continuaran fent-ho al llarg del dia amb l’objectiu de poder donar l’incendi per controlat aquest vespre. Aquest diumenge la tramuntana va impedir la incorporació dels mitjans aeris i la “gran esperança” és que avui sí que hi puguin treballar.

Després d’una nit intensa, cap a dos quarts de vuit del matí els Bombers han donat per estabilitzat l’incendi que, originat a la Catalunya del Nord, ha afectat un centenar d’hectàrees a l’Alt Empordà.

Publicitat

El cap de la regió d’Emergències de Girona, l’inspector dels Bombers Jordi Martín, ha explicat que, al llarg de la nit, una quarantena de dotacions han estant resseguint un perímetre d’uns vuit quilòmetres i que, amb la llum del dia, han pogut comprovar que la feina ha estat “molt productiva” i ha permès donar el foc per estabilitzat. Les tasques desenvolupades durant la nit s’han centrat en tancar les tres llengües que havien entrat en territori català i evitar que el cap i el flanc dret, situat en una zona de barrancs al pantà de Portbou, s’enfilés més enllà.

Segons Martín, hi ha hagut dos factors que han jugat a favor dels esforços dels Bombers. D’una banda, que han treballat en una zona gestionada forestalment des del 2015 a través d’aclarides i mantingudes amb pastures i que les flames han afectat una zona de Portbou “on no hi havia afectació directa de la tramuntana”: “Això ens ha permès treballar amb més seguretat i poder fer aquest pas a estabilitzat”.

La delegada del Govern a les comarques gironines, Laia Cañigueral, ha subratllat també l’incendi ha afectat una superfície treballada prèviament pel departament d’Acció Climàtica i amb fons provinents de projectes transfronterers: “Hi ha hagut aclarides, també un ramat en el marc d’un projecte que intenta reduir la densitat boscosa a través de la pastura i és el que permet, després, que els professionals puguin actuar de manera més directa”.

La tramuntana va ser un dels factors que més va complicar les tasques dels equips d’extinció ahir perquè va impedir el treball dels mitjans aeris. “La gran esperança que tenim avui és resoldre el dèficit que vam tenir ahir quan, per culpa del vent, els mitjans aeris no van poder treballar, ni a Portbou ni a la Catalunya del Nord. Però ara tenim activats els nostres mitjans aeris que faran el reconeixement de tot el perímetre i llançaran aigua”, ha explicat Martín.

Els mitjans aeris tenen punts concrets de càrrega i, segons ha precisat Martín, el de l’embassament de Darnius Boadella continua operatiu tot i la situació de sequera.

Com a conseqüència d’aquest incendi diumenge es va tallar la N-260 i la carretera RD- 914 entre Cervera de la Marenda i Banyuls. Aquest dilluns els Bombers han demanat el tall de les pistes del Coll del Frare, del Coll de Balitres i la del pantà de Portbou perquè no hi hagi circulació de vehicles ni de persones que entorpeixin la feina dels efectius ni la circulació dels vehicles d’extinció. A més, la circulació de la línia R11 segueix interrompuda. Només es garanteix el transport fins l’estació de Portbou i no hi ha servei alternatiu.

A banda, Protecció Civil manté en fase d’alerta el pla Infocat per l’incendi de Portbou i també pel perill alt i molt alt d’incendi forestal que es preveu per aquest dilluns.

L’alcalde de Portbou, Xavi Barranco, ha afirmat que la tarda de diumenge la van viure amb tensió i han seguit l’evolució de l’incendi aquesta nit amb l’ai al cor: “Ha estat una nit plena de nerviosisme perquè en alguna moment vèiem que revifava i en d’altres que s’apagava”. Feia patir que el foc arribés a nucli poblat. Segons ha precisat l’alcalde, han temut que el foc afectés dues masies del camí del pantà però “per sort” això no ha passat.

Tot els veïns desallotjats preventivament han pogut passar la nit a casa. Una vintena de ciutadans francesos que no han pogut tornar a casa pel tall de la carretera N-260 han passat la nit en un allotjament rural de Portbou, gestionat a través de l’ajuntament, i podran creuar la frontera aquest matí quan les autoritats franceses ho autoritzin. A hores d’ara, a banda d’aquesta afectació viària, continua suspensa la línia R11 de tren.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

No et perdis les darreres novetats!

Subscriu-te a la nostra Newsletter i rep les notícies més importants al teu email