Dissabte, 20 de abril del 2024

El turisme de proximitat fa augmentar les visites al castell de Montsoriu

|

- Publicitat -

La pandèmia ha obligat a modificar les vacances i les escapades de molts catalans, optant per anar a destins de proximitat. Això ha afavorit a la descoberta del patrimoni cultural i històric del territori, com ara el castell de Montsoriu, que hi ha a Arbúcies (Selva). Aquest estiu ja ha rebut més d’un miler de visites, tot i que no va tornar a obrir fins el 17 de juliol. A més, es preveu que aquesta tardor s’arribin a xifres històriques. Durant la Diada es van registrar 378 visites. Tot i així, els mesos que ha estat tancat impedirà assolir l’objectiu dels 20.000 visitants aquest 2020. Ara, el patronat vol arribar a les 50.000 de cara al 2023 i, d’aquesta manera, potenciar el vescomtat de Cabrera.

El castell està obert de dijous a diumenge, però les visites guiades es concentren els dissabtes i diumenges a les deu i a dos quarts de dotze del matí. Però de moment, totes les visites ja estan plenes i aquest setembre n’estrenaran una a dos quarts de quatre de la tarda els dissabtes. Garriga, però, ha avisat que volen ampliar-les també als divendres davant la bona rebuda del públic.

Publicitat

I és que ja hi ha totes les visites guiades plenes i s’han de reservar amb antelació. La major part del públic que arriba fins a Montsoriu és un aficionat a la història, per això demana una visita guiada per conèixer millor el patrimoni i també el vescomtat de Cabrera.

Pla general d’una visita guiada en el castell de Montsoriu en una imatge d’arxiu (Horitzontal)

El president del patronat del castell de Montsoriu, Pere Garriga, ha detallat que les visites serveixen per començar a explicar el que va ser el vescomtat de Cabrera, que unia de Blanes a la Vall d’en Bas. Garriga creu que la rehabilitació del castell ha permès “enfilar el projecte” per donar a conèixer aquesta etapa històrica, però cal que s’hi sumin altres municipis per “cohesionar” la marca i impulsar-la de forma turística.

Per això creu que ara “cal engrescar” a altres municipis que formaven el vescomtat i promocionin de forma conjunta el patrimoni que hi havia. El vescomtat de Cabrera tenia prop de 10.000 km2 i anava de Blanes (Selva) a la Vall d’en Bas (Garrotxa). També comprenia una part d’Osona i tenia com a eix les Guilleries i el Montseny.

 

El castell de Montsoriu té els seus orígens al segle XI quan hi ha constància de les primeres fortificacions, tot i que ja hi havia poblats ibers que s’havien establert en aquella zona amb anterioritat. La fortificació va anar creixent fins que el segle XIV va esdevenir un palau gòtic. A partir del XV, però, els vescomtes de Cabrera van canviar la seva residència per anar a Blanes, on hi estiuejaven.

 

No va ser fins el 1995 que es van començar les obres de rehabilitació i el 1998 els seus antics propietaris el van cedir al Consell Comarcal de la Selva. Finalment, al 2011 obria les portes al públic. En nou anys s’ha seguit treballant i rehabilitant sales i espais de l’antic castell. Actualment hi ha vint espais que es poden visitar i la intenció és obrir-ne de nous a mesura que es vagi rehabilitant. De fet, Garriga ha assegurat que “hi ha feina per 20 anys més”, ja que encara falta restaurar la torre de les Bruixes i la zona del poblat. Malgrat tot, la fortificació ja ha recuperat bona part de la seva fisonomia original que els anys i la vegetació havien anat amagant.

 

Per arribar-hi, la gent ha de deixar el cotxe en un aparcament i seguir un camí de 2,8 km fins al castell a peu. Segons el patronat es tracta d’un recorregut d’uns 45 minuts que està pensat per a totes les edats.

 

 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies