Una bolonyesa feta amb aglans, un quètxup d’aranyons o un iogurt combinat amb dolç d’arboç. Aquests són només alguns dels trenta nous productes alimentaris elaborats a partir de fruits silvestres que han arribat aquest mes de juny a una vintena de botigues de Catalunya, gràcies al projecte Plantes Oblidades. La iniciativa vol recuperar sabors tradicionals del bosc i demostrar que poden formar part de l’alimentació actual, alhora que impulsa la gestió forestal sostenible i la bioeconomia local.
El projecte, impulsat pel Col·lectiu Eixarcolant, Sambucus Cooperativa i la Fundació Emys, compta amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona i la Xarxa per a la Conservació de la Natura, i està finançat amb fons europeus Next Generation a través de la Fundación Biodiversidad. Després de mesos d’investigació i proves, la iniciativa ha arribat a la fase de comercialització amb una selecció de productes sorprenents, molts d’ells amb sabors poc habituals per al gran públic, però amb gran potencial gastronòmic.
Els aliments s’han elaborat a partir de cinc fruits forestals: l’aglà, l’aranyó, la pinya verda de pi, el gratacul i la cirera d’arboç. Han estat recollits en catorze finques de tot el territori català, escollides per la seva riquesa en biodiversitat i per formar part de projectes de custòdia del territori compatibles amb l’objectiu del projecte. “Volíem mostrar que aquests fruits, tot i ser poc coneguts o difícils de processar, poden tenir una segona vida com a ingredients de qualitat”, explica Valeria de Luca, responsable de recerca i desenvolupament del projecte.
Els primers productes ja disponibles inclouen opcions fresques com el iogurt amb dolç d’arboç, formatge d’ovella amb cireres d’arboç o kombucha d’arboç i aranyó. També hi ha elaborats de llarga durada com la bolonyesa d’aglà, la vinagreta d’aranyó, els crackers de gratacul o el quètxup d’aranyó. Tots ells s’han produït en petits obradors com el del Forn de Jorba (Anoia) i altres punts artesanals del territori.
Segons Anna Fernández, una de les coordinadores del projecte, l’objectiu és doble: “Donar valor als fruits forestals i generar una economia que ajudi a mantenir el territori viu, gestionat i resilient davant el canvi climàtic”. Recorda que molts d’aquests fruits han estat tradicionalment menyspreats o oblidats, bé perquè s’associaven a èpoques de pobresa, com l’aglà, o perquè el seu processament és complex, com en el cas del gratacul.
Els productes es poden trobar a botigues d’arreu de Catalunya, en comarques com el Baix Camp, el Vallès, el Maresme, la Cerdanya, l’Urgell, Osona, l’Alt Penedès o el Montsià. La distribució s’anirà ampliant progressivament fins a finals del 2025, quan el projecte analitzarà quines elaboracions han tingut millor acollida i quines poden tenir una continuïtat comercial més estable.
Amb Plantes Oblidades, els impulsors volen recuperar una relació més propera amb l’entorn forestal i tornar a posar en valor sabors que, malgrat el pas del temps, encara tenen molt a oferir.