Dilluns, 27 de maig del 2024

El projecte ‘Converses al tros’ sensibilitza a pagesos del Pallars Jussà cap a nous cultius i noves formes de treballar

Es fan visites a les parcel·les experimentals de farratges, cereals i llegums ecològiques per veure el seu comportament

|

- Publicitat -

El Pallars Jussà compta amb tres parcel·les de cultius experimentals ubicades a Salàs de Pallars, Sant Esteve de la Sarga i Talarn amb l’objectiu de conèixer el comportament i implantar nous cultius per trobar solucions a la baixada de rendiment agrícola que el canvi climàtic produirà. Ara, per tal de sensibilitzar als pagesos per conèixer nous cultius i noves formes de treballar la terra s’ha creat el projecte ‘Converses al tros’. Es faran quatre visites a les finques experimentals de farratges, cereals i llegums ecològiques per veure el seu comportament. El projecte de les parcel·les està impulsat per Pallars Actiu amb la col·laboració de diferents explotacions agrícoles de la comarca.

La primera de les “converses al tros” s’ha realitzat ja a la parcel·la experimental de Salàs de Pallars on hi ha sembrat ordi, favó, llenties i espelta ecològica. Prèviament, s’ha fet una sessió sobre com fertilitzar i generar compostatge a la granja. El projecte persegueix veure el comportament d’alguns cultius que ara se sembren de forma minoritària i busca noves formes de gestió del sòl.

Publicitat

Amb aquest conjunt de visites es vol intervenir sobre el sector primari com un sector econòmic estratègic a la comarca així com oferir referents positius de projectes agraris exitosos centrats en l’aposta per la qualitat i la diferenciació. A més, també es pretén acompanyar el sector i generar un espai de trobada col·lectiva dels pagesos i pageses del Pallars Jussà.

Una línia de treball iniciada l’any 2019

Des del 2019 que al Pallars Jussà existeix una línia de treball que té per objectiu la dinamització del sector agrari com a sector estratègic. Les accions que s’hi fan pretenen abordar el repte del relleu generacional tot facilitant la incorporació de noves persones en el sector agrari i treballar alhora per la millora de la competitivitat de les explotacions actuals amb possibilitat de disposar de més superfície agrícola.

En el marc d’aquesta línia de treball, es va identificar que cal acompanyament del sector agrari per donar seguretat, generar confiança i afrontar el repte de la transició dels cultius cap al valor afegit i la qualitat de manera col·lectiva i acompanyada.

Fins ara l’estudi de cultius a camp ha contribuït a demostrar la seva potencialitat productiva mitjançant la implantació de cultius que s’adapten a l’afectació del canvi climàtic.

L’acció s’emmarca en el Programa de suport als territoris amb més necessitats de reequilibri territorial i econòmic: projecte Treball a les Comarques, coliderat pel Consell Comarcal del Pallars Jussà i l’Ajuntament de Tremp amb el suport tècnic de l’Espigall i Raiels.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies