Dimecres, 12 de juny del 2024

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac posa en marxa un pla de seguiment per reduir l’erosió del sòl

|

- Publicitat -

La Diputació de Barcelona ha posat en marxa un pla de seguiment per redur l’erosió del sol al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. La mesura arriba després que un estudi realitzat a l’espai posi de manifest la forta erosió que pateix, superior a la que experimenten altres parcs també molt concorreguts. Entre les principals causes de la situació hi ha l’alta freqüentació a zones com el camí dels Monjos, entre el Pi del Vent i la Mola, i el camí del Montcau; juntament amb les pluges torrencials.

L’estudi, elaborat per Guim Ursul, ambientòleg i investigador del CSIC, permet actualitzar l’estat de degradació dels camins més freqüentats dins el parc. S’han analitzat 16 itineraris, amb una longitud total de 21,53 km, que són els recorreguts on s’hi organitzen més activitats i són també rutes més freqüentades. D’acord amb el treball, el sector central del Parc i el sector de la Mola són els que han obtingut una pèrdua de sòl major coincidint amb les àrees de més alta afluència de visitants. En canvi, els sectors del coll de Boix i de Mura són els que presenten uns valors més baixos de degradació i vulnerabilitat. La mitjana de pèrdua de sòl en aquest conjunt d’itineraris és de 659,18 cm², superior a altres espais naturals, com el Parc Natural de la Serra de Collserola, amb una pèrdua mitjana de 416,19 cm².

Publicitat

 

Alta afluència de visitants

 

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac té una gran afluència de visitants a causa de la seva situació geogràfica i al gran ventall d’excursions que s’hi poden realitzar. En els últims anys s’ha incrementat el nombre d’activitats organitzades, com les caminades o les curses de muntanya, així com l’ús per part del públic en general. Aquestes activitats deriven en una pressió humana important que té conseqüències en el paisatge, sent més importants en sòls fràgils com els conglomerats, el substrat dominant en el Parc.

 

Precisament la degradació d’alguns punts de la xarxa de camins, sobretot els més freqüentats, com el camí dels Monjos a la Mola o la zona del Montcau, ha comportat actuacions per la seva restauració. L’objectiu ara és iniciar un pla de seguiment de l’afectació en el sòl i poder-hi actuar davant l’erosió produïda tant per l’activitat humana com pels efectes de la meteorologia.

 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies