Diumenge, 23 de juny del 2024

El Parc Astronòmic del Montsec obre temporada amb la renovació del planetari, que es consolida com un espai únic al món

El sistema de projecció de la sala guanya capacitat immersiva i oferirà sessions 3D interactives

|

- Publicitat -

El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) ha inaugurat aquest dissabte la seva 15a temporada, amb la qual s’estrena la renovació integral del planetari l’UII del Montsec. El sistema de projecció presenta als visitants una imatge amb més resolució i un so més immersiu en una sala que ha ampliat el seu aforament i que oferirà sessions amb un sistema 3D interactiu a partir de l’estiu. Tot plegat consolida el planetari com “absolutament únic al món”, ha afirmat el director del parc, Salvador Ribas. Així, s’espera superar enguany els 30.000 visitants a l’espai astronòmic. El conseller de Territori, Juli Fernández, ha estrenat el planetari en un acte en què s’ha homenatjat les famílies que van cedir els terrenys per a la construcció del parc.

El reconeixement ha consistit en la descoberta d’una placa, ubicada en un dels accessos al PAM, per part de membres de les mateixes famílies reconegudes “Roigé Baulies i Rosell Feliu” i del conseller Fernández. Posteriorment, la comitiva ha gaudit del nou planetari, una instal·lació única que s’ha equipat amb un sistema de projecció 3D ‘full dome’ 360 (el format audiovisual més gran del món) on les produccions en 6K afavoreixen l’experiència immersiva per veure els astres. A més, la nova sala multimèdia i el nou model de simulació d’estrelles permeten navegar virtualment per l’espai en dues i tres dimensions i entendre el seu origen, estructura i evolució. El sistema 3D estarà a punt en una segona fase de la renovació, a partir de l’estiu. “Volem que sigui una experiència brutal i inoblidable” per al públic, ha afirmat Ribas, que ha afegit que s’espera superar novament els 30.000 visitants aquest any 2023.

Publicitat

La temporada al PAM s’ha iniciat un pèl més tard de l’habitual a causa de la reforma. “S’ha canviat tot en un mes i mig, és un rècord”, ha assegurat el director del parc. D’aquesta manera, unes 200 persones ja coneixeran aquest dissabte a la tarda les millores i també les tres noves projeccions, que han estat premiades internacionalment en festivals de cinema planetari i s’han traduït al català.

Per la seva banda, el conseller de Territori, Juli Fernández, ha remarcat que es tracta “d’un espai únic al món”, ja que permet obrir la seva cúpula de 12 metres de diàmetre per deixar als visitants sota el cel real del Montsec. A més, quan acabi la segona fase de l’actuació, serà dels pocs planetaris al món que permetrà combinar la interactivitat amb espectadors i la projecció 3D. El pressupost de la reforma ha ascendit als 600.000 euros finançats per part de la Generalitat, segons ha dit Fernández.

La millora de la projecció audiovisual ha anat acompanyada de la remodelació del pati de butaques, incrementant un 26% la seva capacitat, i s’ha fet accessible per a persones amb mobilitat reduïda. També s’ha renovat l’enllumenat, l’àudio i els sistemes informàtics.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies