Dimarts, 16 de juliol del 2024

El pantà de Riudecanyes sota mínims

Els regants temen quedar-se sense regar amb l’aigua de l’embassament

|

- Publicitat -

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes temen que amb el context actual d’extrema sequera no podran utilitzar l’aigua de l’embassament per regar aquest estiu. El pantà de Riudecanyes es troba al 8,87% de la seva capacitat, mentre que la de l’embassament del Siurana, des del qual es traspassa aigua cada any, és del 7,76%. El gerent dels regants de Riudecanyes, Miquel Àngel Prats, ha explicat a l’ACN que enguany “no comptaran” amb el transvasament d’aigua i ha alertat que és una situació “molt crítica”. Si aquesta conjuntura es confirma, seria la primera vegada a la història que no es realitza. Ara hi ha 4.700 metres cúbics al pantà del Baix Camp i només seria suficient per abastir el municipi de Riudecanyes.

Prats ha assegurat que és aquesta situació que no s’havia donat mai. Cal remuntar-se a finals dels anys quaranta i inicis dels cinquanta, quan el pantà de Siurana no estava construït i no es feia aquesta connexió. En aquesta etapa es va produir també un període de sequera i el 1948 no es va poder utilitzar aigua de Riudecanyes per regar.

Publicitat

L’estiu passat, el Departament d’Acció Climàtica va aturar el transvasament perquè hi havia poca aigua a Siurana, però finalment a la tardor es va autoritzar el traspàs del recurs, tot i que no amb les quantitats inicialment acordades. L’any passat, el Siurana arribava al 30,01% de la seva capacitat i el pantà de Riudecanyes al 20,50%.

El pròxim 28 de març hi ha una reunió convocada amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per avaluar l’estat dels dos pantans i prendre una decisió sobre el transvasament. De moment, l’ACA no ha volgut fer declaracions sobre la situació actual.

El Govern va declarar la setmana passada la fase d’excepcionalitat del sistema Ter – Llobregat i de l’aqüífer del Fluvià Muga perquè les reserves es troben per sota del 27%. La declaració no s’ha fet, de moment, per al sistema de la zona del Baix Camp i del Priorat, tot i que els pantans de Riudecanyes i Siurana no arriben al 9% del volum total. De fet, són els embassaments catalans amb menys percentatge de capacitat actualment.

“Mala gestió” de l’aigua

Des de la Plataforma del Riu Siurana Viu, Lluís Garcia, ha apuntat que les baixes reserves no són només per la sequera, sinó per la “mala gestió” que es fa de l’aigua. “No hi ha aigua per a tanta gent”, ha advertit. La plataforma està en contra del transvasament i cada any s’obre un conflicte quan s’anuncia. Garcia ha carregat contra la comunitat de regants. “És l’avarícia de voler vendre massa aigua a massa gent”, ha denunciat. L’entitat també lamenta que l’administració “ha mirat cap a una altra banda durant molts anys”.

La gestió que es fa de l’aigua a Siurana i Riudecanyes és per a Garcia “un espoli” i ha assegurat que “no hi ha transparència” per saber quin ús se’n fa. “Estan ‘vampiritzant’ tots els recursos del Priorat”, ha afegit. Segons la plataforma, la majoria de l’aigua no és ni per regar ni per a ús de boca, sinó per a les indústries i els complexos turístics.

Els regants desmenteixen aquesta afirmació i asseguren que el 67% de l’aigua s’utilitza per a rec, el 33% per a l’abastament dels municipis i la que es destina a la indústria, no arriba al 0,01%. Prats també ha recordat que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha augmentat els cabals ecològics amb el nou pla hidrològic, un fet que ha reclamat durant molts anys la plataforma, però tem que amb la quantitat d’aigua que hi ha actualment no es podrà complir per al riu Siurana.

Emprar aigua regenerada

El gerent dels regants de Riudecanyes ha apuntat que enguany no hi ha solució possible i ha recordat que el desembre de 2021, la comunitat va aprovar l’ús de l’aigua regenerada de la depuradora de Reus. Tot i haver posat aquesta idea sobre la taula, Prats ha lamentat que l’ACA encara no ha “concretat” cap proposta per fer-ho possible.

Fonts de l’ACA, han dit a l’ACN que està previst que els pròxims mesos el Govern aprovi un pla de gestió, amb una inversió de fins a 10 milions d’euros, per a potenciar la regeneració de l’aigua al Camp de Tarragona. En aquesta partida s’inclouria el tractament terciari per poder fer servir aigua de l’EDAR de Reus per regar.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies