Dissabte, 13 de abril del 2024

El mirador de la Creu de Guils, a tocar de l’N-260 i de la xarxa de senders Camina Pirineus, ja està operatiu

El 'balcó de cel' ofereix una àmplia panoràmica del nord i el centre de l'Alt Urgell

|

- Publicitat -

El mirador de la Creu de Guils, al municipi de Montferrer i Castellbò (Alt Urgell), ja està operatiu, després que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana hagi donat l’autorització per a la seva posada en funcionament. Una cop obert l’accés, la brigada de camins del projecte Camina Pirineus, de la qual en forma part, ha ultimat la tematització d’aquest ‘balcó de cel’, ubicat al revolt tancat a tocar de la carretera N-260, a prop del nucli de Guils del Cantó. La infraestructura incorpora un passadís volat suportat per pilars cilíndrics, elevat uns quinze metres sobre la muntanya, i ofereix vistes del nord i el centre de l’Alt Urgell, amb el Cadí en primer pla, així com d’alguns cims propers d’Andorra, la Cerdanya i el Solsonès.

Al mirador s’hi accedeix per una àrea de descans, pavimentada amb terra de grava. A més, s’ha habilitat una zona d’aparcament a 250 metres, a la cruïlla de Guils del Cantó, per tal d’evitar l’aglomeració de vehicles a la zona d’esbarjo. El ‘balcó de cel’ també incorpora un suport fix de fusta i acer zincat per subjectar càmeres i telèfons mòbils per poder fer‐s’hi fotografies escèniques.

Publicitat

Un altre dels elements característics dels miradors són els cartells paisatgístics amb una fotografia panoràmica del paisatge visible, amb indicació de la toponímia dels elements més destacats. Des de la Creu de Guils es poden observar algunes de les entitats de població del municipi de les Valls d’Aguilar (Alt Urgell), així com diverses muntanyes, com el Pic de Salòria (2.789 m), conegut per ser el cim més alt de la comarca de l’Alt Urgell.

També forma part de la infraestructura dels ‘balcons de cel’ un element escultòric al·legòric. En aquest cas correspon a la silueta d’un isard pirinenc, que fa referència a la fauna característica de l’Alt Urgell, lloc on predomina aquest bòvid, que es mou amb gran agilitat pels terrenys rocosos. L’actuació forma part de l’Acció A3 de Miradors i recursos ecoturístics del projecte Camina Pirineus: Xarxa de camins i s’emmarca en el PO FEDER CATALUNYA 2014-2020 – Operació GO03-000662 CAMINA PIRINEUS: xarxa de senders a la carta, l’eina de posicionament ecoturístic de l’Alt Urgell.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies