Dijous, 22 de febrer del 2024

El Grup de Defensa del Ter acusa la Taula per a la gestió sostenible de la ramaderia de greenwashing

Destaquen que no hi pinten res ja que, segons ells, l'únic que busca la Taula és intentar "esquivar" les multes d'Europa "que pengen com una espasa de Dàmocles sobre el sector i l'administració".

|

- Publicitat -

El Grup de Defensa del Ter (GDT) ha decidit sortir de la Taula per a la gestió sostenible de la ramaderia a Osona. Denuncien que la Taula de purins -així és com ells l’anomenen-, formada pels diferents representants de la ramaderia industrial a la comarca, respon a un “rentat de cara verd” del sector (greenwashing en anglès). Des del GDT destaquen que la sostenibilitat és “incompatible” amb els beneficis de l’agroindústria. Els ecologistes prenen partit per un canvi de model productiu “que posi al centre la natura, la vida i el bé comú” i que passa per reduir “dràsticament” la cabana porcina a la comarca. “Això és impossible d’assolir en aquest espai”, afegeixen en un comunicat. “Aquí no hi pintem res”, resolen.

Des del 2016, el Grup de Defensa del Ter (GDT) és present a la Taula per a la gestió sostenible de la ramaderia. Expliquen que els va semblar interessant poder establir diàleg amb el sector i les parts implicades “per tal de caminar cap a un model menys nociu amb el medi natural”. Tot i això, denuncien que l’objectiu de la Taula és intentar “esquivar” les multes d’Europa “que pengen com una espasa de Dàmocles sobre el sector i l’administració”, a qui consideren “veritables responsables de l’elevada contaminació de nitrats a les aigües subterrànies”. “Mentrestant, s’aconsegueixen diners públics per subvencionar ampliacions del nombre de caps de bestiar, fent sumes i restes de generació de nitrats que no solucionen el problema”, afegeixen.

Publicitat

Els ecologistes defensen que la Taula és un espai “on només s’hi plantegen solucions tecnològiques que serveixen a l’interès del benefici econòmic” i no busquen solucionar el problema. El GDT també aposta pel tancament de les plantes de tractament de purins, cosa que a la Taula es tracta “com si fos un drama i no un fet totalment natural i de justícia”. Expliquen que en aquestes instal·lacions s’hi asseca purí amb gas natural i denuncien que s’aprofiten de les primes a les renovables, “un sense sentit que ja fa massa anys que dura”.

Des del GDT també critiquen que la Taula busca contínuament fons de finançament “per seguir amb un model productiu que empobreix la comarca i només enriqueix uns pocs”. Una realitat que “no enganya a ningú”, segons el GDT, ja que, per exemple, enguany s’ha superat de nou el rècord en contaminació per nitrats a la font de Gallisans, a Santa Cecília de Voltregà, amb un registre de 557,6 mg/l. El llindar de contaminació fixat per l’OMS és de 50 mg/l.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

1 COMMENT

Comments are closed.

No et perdis les darreres novetats!

[mc4wp_form id=”1662″]