Dijous, 18 de abril del 2024

El Govern destinarà 7 milions d’euros a la recerca en adaptació i mitigació del canvi climàtic

Aquesta nova línia de finançament temàtica a la recerca està perfectament alineada amb els objectius de la Llei de la ciència de Catalunya

|

- Publicitat -

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, han presentat una nova convocatòria d’ajuts destinada a projectes de recerca i transferència de coneixement centrats en la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic. Amb aquesta iniciativa, el Govern vol potenciar l’anàlisi del canvi climàtic en els diferents sistemes naturals, àmbits socials i econòmics i territoris de Catalunya, i proposar noves mesures, models i línies d’actuació que contribueixin a mitigar-lo i a incrementar la capacitat adaptativa del país.

La convocatòria d’ajuts està dotada amb una partida de 7 milions d’euros procedents del Fons Climàtic, i està adreçada a fomentar la interdisciplinarietat dels equips de recerca de tots els àmbits de coneixement. El conseller Nadal ha remarcat el caràcter transversal dels ajuts a la recerca contra el canvi climàtic i ha assenyalat que “és des de la suma del coneixement d’investigadors i investigadores de tradicions i experteses molt diverses, des de les ciències ambientals a la sociologia, des de la física a la bioenginyeria, que els centres de recerca, les universitats i el conjunt d’agents de la recerca del nostre país podrem aspirar a aportar ciència i innovació al món per ajudar a combatre i adaptar-lo al canvi climàtic”.

Publicitat

El titular de Recerca i Universitats ha recalcat que aquesta nova línia de finançament temàtica a la recerca està perfectament alineada amb els objectius de la Llei de la ciència de Catalunya, que posa les bases per garantir una ciència al servei de la societat que incentivi la generació de coneixement amb impacte sobre àmbits i sobre la ciutadania com ara la sostenibilitat, la cohesió social o l’equilibri territorial. En aquest sentit, Nadal ha defensat la necessitat “de fer recerca que estigui al servei de la ciutadania i amb la ciutadania, que contribueixi a avançar envers el benestar de les persones, especialment el dels col·lectius més desafavorits, que massa sovint són precisament aquells més assotats per les conseqüències del canvi climàtic”. En aquesta línia, el conseller Nadal ha sostingut que és “imprescindible que el sistema català de recerca maldi també per una ciència verda que empenyi en la direcció de resoldre els problemes globals i locals derivats del canvi climàtic causat per l’antropocè amb la mateixa determinació amb què apostem per una ciència democràtica, social i feminista”.

Joaquim Nadal i Farreras i Teresa Jordà i Roura en un dels centres de recerca

Desplegant la Llei del canvi climàtic

La consellera Jordà ha destacat que la posada en marxa de la nova línia d’ajuts s’emmarca dins de l’acció del Govern perquè l’any 2023 sigui l’any del desplegament total de la Llei del canvi climàtic, i ha afirmat que “la norma ens diu que és imprescindible dinamitzar el coneixement i avançar en el desenvolupament de tecnologies per fer front a l’emergència climàtica, així que avui fem un pas endavant i, a través d’una dotació específica del Fons Climàtic, consolidarem els grups de recerca, els centres d’alt nivell i les iniciatives empresarials dedicades a l’anàlisi, la investigació i l’intercanvi de coneixements en aquest àmbit”. Segons Jordà, “avui fem l’encàrrec de trobar respostes reals i aplicables al nostre territori per resoldre els reptes que l’emergència climàtica ens planteja com a societat”.

En opinió de la consellera, l’aposta decidida del Govern per avançar cap a un país neutre en emissions i resilient als efectes del canvi climàtic ha de tenir en la recerca un dels seus eixos prioritaris. “El repte és majúscul i calen respostes innovadores per no deixar ningú enrere”, ha afirmat, detallant que “hem de garantir l’accés de les persones a recursos bàsics com ara l’aigua o l’energia, hem d’assegurar l’accés als aliments de qualitat alhora que uns preus justos a la pagesia i, a més, hem d’impulsar un desenvolupament econòmic sense traspassar la línia vermella que representa la protecció de la biodiversitat dels nostres ecosistemes”.

Jordà ha destacat que aquests ajuts estan alineats amb l’Estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic per a l’horitzó 2030 (ESCACC30), document que marca el full de ruta perquè Catalunya es prepari per fer front als efectes del canvi climàtic a través de 312 mesures concretes (76 per als sistemes naturals, 187 per als àmbits socioeconòmics i 49 per als territoris). Les propostes recollides a l’Estratègia estan pensades per facilitar l’adaptació dels entorns naturals, les activitats socioeconòmiques i el territori als nous escenaris ambientals, tenint en compte, per primera vegada, la vulnerabilitat social i el component territorial.

Recerca transversal i competitiva

Dotada amb un pressupost de 7 milions d’euros aportats pel Fons Climàtic, que gestiona el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la nova convocatòria d’ajuts destinada a projectes de recerca sobre mitigació i adaptació al canvi climàtic (2023-24) és oberta a les universitats, els centres de recerca CERCA, les infraestructures científiques i tècniques singulars, els centres del CSIC Catalunya i els centres tecnològics i les fundacions hospitalàries amb seu a Catalunya.

Gestionada per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), la convocatòria adjudicarà ajuts entre 30.000 i 400.000 euros en règim de concurrència competitiva. Els criteris d’avaluació de la convocatòria prioritzaran l’adequació i qualitat científica de la proposta (35%); l’impacte dels resultats esperats i la transferència (35%), i la composició de l’equip de recerca (30%). El període d’execució dels projectes es fixa en 24 mesos.

Tal com es va dissenyar en ocasió de l’anterior convocatòria temàtica de suport a la recerca (PANDÈMIES 2020, per a projectes d’estudi sobre els efectes de la pandèmia de COVID-19 i del concepte de pandèmia sobre la societat), la nova línia d’ajuts fomenta la interdisciplinarietat dels equips de recerca. Les bases dels ajuts afavoreixen la constitució d’equips conjunts de recerca integrats per un mínim de 15 investigadors/es de grups de diferents institucions a fi de fomentar l’assoliment de resultats amb el màxim d’impacte possible.

Caldrà que les propostes de projectes de recerca i transferència de coneixement se centrin en problemes o riscos als quals donar resposta i en com hi interacciona el canvi climàtic. Aquestes són les cinc àrees temàtiques que preveu la convocatòria:

  • Salut i benestar. Reptes per als sistemes de salut pública del país, aparició de malalties infeccioses transmeses per vectors, adaptació dels plans d’emergència i protecció civil.
  • Societats inclusives innovadores i reflexives. La vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic té una relació directa amb la vulnerabilitat social i econòmica i la perspectiva de gènere.
  • (Re)pensant el territori i l’hàbitat. L’acció climàtica ha de prioritzar la preservació, conservació i gestió de l’entorn rural i del patrimoni natural i la prevenció dels impactes del canvi climàtic sobre les àrees més densament poblades.
  • Transformació industrial i digital. Les noves tecnologies de producció i de la informació són eines cabdals en l’àmbit de la mitigació i l’adaptació del canvi climàtic i mitjans imprescindibles per a la transferència del coneixement a la societat.
  • Economia reactiva i del coneixement Tant el sector primari (pesca, agricultura, ramaderia) com el turístic i l’industrial mereixen anàlisis i propostes específiques amb la introducció de noves formes de gestió com ara l’economia circular, la taxonomia financera o les assegurances.

Finançament verd

El suport econòmic a aquesta línia de recerca es vehicula a través del Fons Climàtic, un fons de caràcter públic, creat per la Llei 16/2017, d’1 d’agost, del canvi climàtic, com a instrument per executar polítiques i accions de mitigació i adaptació. Aquest fons es nodreix a partir del 50% de la recaptació de l’impost a les emissions de CO2 dels vehicles (turismes, furgonetes i motocicletes) i d’un 20% de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

Actualment, hi ha una trentena de projectes aprovats o en marxa finançats a través del fons per un valor de més de 40 milions d’euros. A més dels ajuts per als centres de recerca presentats aquest dimecres, el fons finança ajuts a empreses en el marc del programa ProACCIÓ Green, en col·laboració amb ACCIÓ, ajuts als ens locals per a actuacions de mitigació i adaptació, i projectes com el Sistema d’Informació Dinàmica del Litoral que desenvolupa l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC); l’Assemblea Ciutadana pel Clima del Departament d’Acció Climàtica; Un mar pel Clima de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICatMar); el Hub d’Innovació de la Fusta del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC); la Plataforma CLIMCAT sobre informació integral de models climàtics del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i el Barcelona Supercomputing Center (BSC), o el projecte d’adaptació al canvi climàtic dels 44 ports competència de la Generalitat i d’una mostra representativa de passejos del Centre Internacional d’Investigació de Recursos Costaners (CIIRC-UPC).

La presentació de la convocatòria d’ajuts destinada a projectes de recerca i transferència de coneixement centrats en la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic ha tingut lloc aquest matí al Centre Internacional d’Investigació dels Recursos Costaners de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Posteriorment, els consellers Nadal i Jordà han fet un recorregut per les instal·lacions del centre per conèixer de primera mà la recerca que s’hi duu a terme.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Here you will find 58757 additional Info on that Topic: territorirural.cat/el-govern-destinara-7-milions-deuros-a-la-recerca-en-adaptacio-i-mitigacio-del-canvi-climatic/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: territorirural.cat/el-govern-destinara-7-milions-deuros-a-la-recerca-en-adaptacio-i-mitigacio-del-canvi-climatic/ […]

  3. … [Trackback]

    […] There you will find 32707 additional Information on that Topic: territorirural.cat/el-govern-destinara-7-milions-deuros-a-la-recerca-en-adaptacio-i-mitigacio-del-canvi-climatic/ […]

Comments are closed.