Dijous, 28 de març del 2024

El Consell Comarcal declara Bé Cultural d’Interès Local els megàlits de la Jonquera, Agullana, Capmany i Cantallops

Es protegeix una àrea de 1.559 hectàrees amb 24 monuments

|

- Publicitat -

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha aprovat declarar Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) el paisatge cultural megalític de la Jonquera, Agullana, Capmany i Cantallops. El BCIL protegirà una àrea de 1.559 hectàrees, on s’ubica aquest patrimoni històric i paisatgístic únic a Catalunya. Els trets més significatius de la zona són la quantitat i la diversitat de monuments, a més del bon estat de conservació en què es torben. Això fa que sigui un dels paratges on millor s’explica el període megalític de tot el territori català. En total, es protegiran 24 elements amb una projecte que vol evitar també les instal·lacions d’energia eòlica projectades a la zona de l’Albera.

El territori que es protegirà ressegueix els boscos de Canadal de l’Albera, al nord; la riera de la Verneda i la serra dels Estanys, a l’est; el puig de Serrallobera, al sud-est; el nucli urbà de Capmany, al sud i l’N-II, el riu Llobregat d’Empordà i el nucli de la Jonquera, a l’oest. Molts d’aquests 24 elements megalítics han estat estudiats, excavats i restaurats, i la majoria estan inclosos a l’inventari del patrimoni cultural de la Generalitat. A més, tota la zona està ben senyalitzada i guiada a través de diversos itineraris de senderisme que conflueixen (Itinerànnia, la Ruta Pirinexus o l’itinerari dels estanys, entre d’altres), un fet que genera un rellevat interès social.

Publicitat

Instal·lacions d’energia eòlica a l’Albera

El vicepresident primer i conseller comarcal de Cultura, Josep Maria Bernils, ha detallat que el procés per a la declaració del BCIL de tot aquest patrimoni megalític ha estat “laboriós, administrativament parlant, per la complexitat del volum de propietaris afectats”. En referència a la motivació, Bernils ha explicat que s’ha tirat endavant la declaració BCIL a causa de “les sol·licituds d’instal·lacions d’energia eòlica que es va començar a projectar a la zona de l’Albera”. Un fet que hauria alertat els ajuntaments i al mateix Consell Comarcal i “motivat la necessitat de protegir aquest patrimoni”.

L’acord va en la línia de la declaració aprovada en el darrer ple del Consell Comarcal, relativa a la implementació de les energies renovables a l’Alt Empordà, on es fixen uns criteris bàsics consensuats entre totes les forces polítiques i el Consell es posa disposició de tots els municipis per assessorar-los i donar-los suport en relació amb aquests projectes.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies