Divendres, 03 de maig del 2024

El Comitè de les Regions demana més recursos per combatre el despoblament a les zones rurals

|

- Publicitat -
El Comitè Europeu de les Regions (CoR, per les seves sigles en anglès) ha demanat a la Comissió Europea més recursos i mesures per combatre el despoblament a les zones rurals. Ho ha fet en un debat sobre les zones rurals de la Unió Europea aquest divendres, organitzat pel mateix comitè i el Parlament Europeu. La crisi de la covid-19 ha augmentat la urgència de la reactivació rural i ha destapat les amenaces que pateixen les zones rurals europees, avisa el CoR. Per aquest motiu, reivindica que la nova agenda rural europea haurà “d’empoderar les comunitats rurals per convertir els reptes en oportunitats”. L’Associació de Micropobles de Catalunya ha defensat que l’agenda rural catalana contribuirà a la “cohesió entre el món rural i l’urbà”.
La vicepresidenta de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Carme Ferrer ha presentat la iniciativa de l’agenda rural catalana, que va rebre la llum verda el passat mes de setembre. “El document es començarà a redactar el desembre i estarà escrit de dalt a baix, des de la població, per assegurar que és un pla d’acció efectiu”. L’agenda voldrà “aconseguir la cohesió territorial entre el món rural i el món urbà, la igualtat de drets per la ciutadania rural i l’equitat en la distribució de recursos”. A més, ha destacat que ha de ser una política que “garanteixi i afavoreixi el desenvolupament rural i millori la qualitat de vida dels seus ciutadans”.

Les zones rurals i intermèdies representen el 88% del territori de la UE, alberguen el 55% de la població, generen el 43% del seu valor afegit brut i ocupen el 56% dels seus llocs de treball. Les dades demostren la importància de potenciar i promoure el desenvolupament d’aquestes zones.

La presidenta de la Comissió de Recursos Naturals (NAT, per les seves sigles en anglès) del Comitè Europeu de les Regions, Ulrika Landergren, ha demanat una agenda rural europea que reforci les polítiques locals i els fons culturals per visibilitzar les zones rurals. Aquesta serà una manera d’”enfortir la cooperació entre àrees urbanes i rurals” perquè es reconnectin i adoptin dinàmiques més actives. A més, ha apuntat que és “necessari” que la nova agenda contingui estratègies que donin a les poblacions rurals les mesures i el poder per encarar els reptes a què s’enfronten. “Les autoritats locals i regionals han de tenir els recursos per desenvolupar les seves pròpies mesures”, ha declarat.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies