Diumenge, 05 de maig del 2024

El Baix Solsonès aprofita l’empenta del producte de proximitat per reivindicar-se com una aposta sostenible i de qualitat

|

- Publicitat -

Diversos productors agraris i artesans agrupats entorn a la cooperativa Territori de Masies han culminat en les últimes setmanes un seguit d’iniciatives amb l’objectiu de situar el Baix Solsonès i el seu producte de proximitat com una aposta sostenible, competitiva i de qualitat en l’era post-Covid.

L’obertura d’una botiga online, d’una agrobotiga al Santuari del Miracle, iniciatives ambicioses i imaginatives, en alguns casos pioneres, com Coop de Sol, Nevera Plena o Mou-te pel Territori, són només uns exemples de la culminació d’una dècada de treball entorn al projecte de Territori de Masies. A partir de la defensa de les sobiranies rurals i en base als principis de l’economia solidària, la cooperativa treballa per posar la pagesia, amb totes les seves expressions, al centre social i econòmic, protegint-la, promovent-la i conservant-la.

Publicitat

“La sobirania alimentària també passa perquè cada territori pugui fer els seus productes i a la mida que necessita”, manifesta Pilar Clotet, des de fa vint anys productora de pollastres ecològics al Molí de Bonsfills de Vallmanya, en terme de Pinós, i una de les impulsores de Territori de Masies. Nascuda el 2009 en el marc del Projecte Actua de promoció popular i col·lectiva del territori impulsat per la cooperativa L’Arada, el 2013 Territori de Masies es va organitzar com a associació, i el 2019 va iniciar el procés de cooperativitizació. Territori de Masies es defineix com una cooperativa formada per veïns, associacions i empreses dels pobles del Baix Solsonès que s’engresca i treballa per promoure, reivindicar i protegir les maneres de fer, els paisatges, i la vida d’aquesta part de Catalunya.

El Baix Solsonès presenta una geografia pròpia, amb una marcada extensió de relleus de transició entre la muntanya solsonina i les planes de la Segarra i l’Urgell. La característica fonamental de la zona és la masia, com a realitat material i arquitectònica i com a eix de l’organització social i cultural del territori, li ha donat un caràcter especial hores d’ara ja difícil de trobar en altres comarques d’interior. Els pobles que conformen Territori de Masies són bàsicament La Molsosa, Pinós, Riner, Llobera, Clariana de Cardener i Pinell del Solsonès, del Solsonès; Salo i Castelltallat, del Bages, i Llanera, de la Segarra.

Territori de Masies, primer com a associació i ara ja formalment com a cooperativa, porta una dècada preparant-se per a un escenari que la Covid-19 ha precipitat. El juliol obria la botiga en línia que venia preparant des d’abans de la pandèmia. Una botiga on, més enllà de l’horta de temporada i carn de producció ecològica, pot trobar-s’hi diveros altres productes, com formatges, melmelades, oli o fins i tot quètxup artesà, però també publicacions sobre el territori, joies artesanes o sabó artesà. També, però, des de finals d’estiu el Santuari del Miracle acull l’agrobotiga de Territori de Masies.

En el marc d’adaptació al nou escenari dibuixat per la Covid-19 i els seus efectes en el consum i la producció agrària, però també en sectors com el turisme sostenible i de proximitat o l’artesania, Territori de Masies ha impulsat en els últims mesos un seguit de projectes amb l’objectiu de facilitar el consum d’aquest tipus de productes més enllà del Solsonès, però també garantir unes relacions justes entre consumidors i productors del territori, i que aquests hi puguin continuar vivint. En aquest sentit, destaquen projectes com els de Coop de Sol, Mou-te pel Territori o Nevera Plena.

Coop de Sol és un procés de compra col·lectiva de plaques solars impulsat des de Territori de Masies al Solsonès, però també a pobles veïns de l’Alta Segarra i el Bages Occidental. Territori de Masies actua de dinamitzador del projecte, però també d’interlocutor davant les administracions locals, per negociar avantatges fiscals en la instal·lació de plaques, o davant de Coop57 per obtenir el finançament necessari. “Si tenim sol i tenim teulades, ens podem fer nosaltres l’energia, intentant ser el màxim d’autònoms possibles; igual que tenim terra, tenim sol”, proclama Pilar Clotet, del Molí de Bonsfills.

Amb Nevera Plena, Territori de Masies ha adaptat un espai web per tal que les persones allotjades en establiments rurals del Baix Solsonès puguin fer comandes específiques de producte de proximitat. D’aquesta manera, quan les persones allotjades arribin als establiments, ja trobaran la nevera plena de productes sans i de qualitat del territori. El projecte s’emmarca en la línia de potenciar un turisme sostenible i arrelat en el territori, i no pas depredador i gentrificador, com ha succeït en altres comarques de muntanya.

Finalment, Territori de Masies ha engegat la campanya Mou-te pel Territori, per donar a conèixer valors, patrimoni i iniciatives sòcies de la cooperativa a través de quatre eixos: Alimentació, Acollida, Patrimoni i Paisatge. L’objectiu és afavorir el moviment de les persones pel territori proper, amb un consum conscient i una mirada sostenible. La campanya consisteix en sis itineraris repartits pels diversos municipis amb iniciatives sòcies de Territori de Masies.

Conscients que ara més que mai, en moments de crisi, el producte de proximitat i el consum conscient han de ser eixos vertebradors de la societat, Territori de Masies, cooperativa rural i sense ànim de lucre, es projecta cap al futur com a plataforma per impulsar aquest tipus de consum arreu del país. Amb la botiga online, però també amb el tracte personallitzat i proper que encara permeten els projectes que treballen en la línia de la sobirania alimentària i rural.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

3 COMMENTS

  1. … [Trackback]

    […] Info to that Topic: territorirural.cat/el-baix-solsones-aprofita-lempenta-del-producte-de-proximitat-per-reivindicar-se-com-una-aposta-sostenible-i-de-qualitat/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: territorirural.cat/el-baix-solsones-aprofita-lempenta-del-producte-de-proximitat-per-reivindicar-se-com-una-aposta-sostenible-i-de-qualitat/ […]

Comments are closed.