Dissabte, 20 de abril del 2024

El 13è Festival de Pasqua de Cervera commemorarà la música i vida de Pau Casals i l’obra d’artistes exiliats i emigrats

Del 30 de març al 8 d'abril s'han programat 10 produccions musicals en un total de 15 concerts distribuïts en 5 espais

|

- Publicitat -

El Festival de Pasqua de Cervera, que tindrà lloc del 30 de març al 8 d’abril, dedicarà la seva 13a edició a Pau Casals, amb motiu del 50è aniversari de la mort del compositor, i també posarà en valor l’obra d’una dotzena de músics que, com Casals, van haver-se d’exiliar o emigrar fora de Catalunya. El certamen té l’objectiu donar a conèixer compositors i intèrprets catalans de música clàssica i en aquesta edició ha programat 10 produccions musicals que es concretaran en un total de 15 concerts, distribuïts en 6 dies i en 5 espais de la capital de la Segarra. Entre altres, el programa inclou dues estrenes de Joan Magrané i Albert Guinovart i la interpretació per primera vegada a Catalunya del ‘Quartet per a saxòfons’ de Montserrat Campany.

El Festival de Pasqua de Cervera es consolida un any més com el referent de la música clàssica catalana en totes les seves vessants, des de la promoció de la música de les noves generacions fins a la recuperació d’obres de creadors del passat immediat i llunyà.

Publicitat

La programació de la tretzena edició del certamen girarà al voltant de la vida i obra de Pau Casals, qui el 1973 moria a Puerto Rico després de 34 anys d’exili, així com també inclourà peces de dotze compositors catalans més que des del segle XVIII van haver d’exiliar-se per motius polítics o emigrar fora del país per poder treballar amb bones condicions.

En concret, en cada concert programat s’hi trobarà com a mínim alguna peça dels compositors exiliats Ramon Carnicer, Francesc Andreví, Jaume Pahissa, Pau Casals, Montserrat Campmany, Baltasar Samper i Robert Gerhard, i dels emigrats Manuel i Josep Pla, Domènec Tarradellas, Lluís Benejam, Narcís Bonet i Moisès Bertran.

El director del Festival de Pasqua, Jordi Armengol, ha explicat que l’exili i migració d’aquests compositors ha fet que en molts casos els seus llegats hagin quedat “dispersos” i que no hagin tingut un “retorn suficient” al seu país de naixement. “I per tant és difícil, si no els coneixem, valorar-los suficientment”, ha expressat.

Armengol també ha destacat que el programa s’ha confeccionat conjuntament amb els intèrprets amb l’objectiu de mantenir els fils conductors de l’edició i alhora aconseguir un programa “atractiu i variat”.

El festival arrencarà el 30 de març amb la funció escolar ‘A tientipotenti’, mentre que l’1 d’abril l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida interpretarà el concert ‘Música i exili’, amb obres de Carnicer, Pahissa, Casals i Oltra. D’altra banda, el 2 d’aril es podrà escoltar dues estrenes de Joan Magrané i Albert Guinovart de la mà del Cor Madrigal. De la seva banda el quartet de saxos Kebyart Ensemble serna els encarregats el 7 d’abril d’interpretar, per primera vegada a Catalunya, el ‘Quartet per a saxofons’ de Montserrat Campmany. El certamen clourà el 8 d’abril amb el concert ‘L’esplendor del barroc català’ de l’Orquestra Barroca Catalana, que interpretarà obres de Manuel i Josep Pla, Terradellas, Valls i Duran.

En total, el programa inclou 10 produccions musicals diferents que es concreten en 15 concerts que es duran a terme en 5 espais d’actuació (Paranimf de la Universitat, Auditori, església de Sant Joan, Cal Coromina i Gran Teatre de la Passió). A banda, les activitats paral·leles inclouen dues conferències, una sobre el Cançoner Popular de Catalunya i una sobre Pau Casals, la projecció de dos documentals sobre Pau Casals, i una exposició.

Noves entrades per atraure públic jove

El Festival de Pasqua l’organitza la Paeria de Cervera. La regidora de Cultura, Mercè Carulla, ha explicat que enguany la Paeria ha creat entrades per a menors de 18 anys amb l’objectiu d’atraure el públic jove. En concret, els menors d’edat podran accedir als concerts matinals per dos euros i als de vespre per 6 euros.

Així mateix, la Paeria ha incorporat un nou abonament que inclou tots els concerts de la programació i que té un preu de 70 euros. Se suma doncs a l’abonament dels concerts de vespre que hi havia fins ara i que enguany té un preu de 55 euros. “Això implica una reducció del 40% sobre el preu d’entrada. Des de la Paeria creiem molt en la cultura i volem que el cost econòmic no sigui una excusa per no anar a aquests concerts de qualitat”, ha indicat.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies