Dimecres, 22 de març del 2023

L’Ebre torna a caçar gambosins

|

- Publicitat -

Entre tanta admiració per Thor, Zeus i tantes altres deïtats i éssers mitològics forans, ens n’oblidem que a Catalunya també hi ha màgia i criatures inexplicables. Però malgrat que la memòria col·lectives a vegades falla, sempre queden individus disposats a recuperar el passa. És aquesta la intenció del projecte artístic guanyador de la quarta edició del concurs XYZ, que organitza el Centre d’Art de les Terres de l’Ebre – Lo Pati amb l’Ajuntament d’Amposta. Amb una dotzena de càmeres instal·lades al voltant dels ullals de Baltasar, el seu creador, Albert Gusi, vol caçar gambosins.

Segons Gusi, la seva intenció és canviar el focus amb el qual es mira un lloc tan “singular i únic” com els ullals de Baltasar, en sintonia a les iniciatives que proliferen d’hibridar l’art contemporani amb el paisatge. La dia neix arran d’una visita anterior a aquest indret, durant la qual l’autor assegura que la seva càmera va captar el que podria ser un gambosí, un animal imaginari autòcton de les Terres de l’Ebre amb el qual es prenia el pèl als caçadors i excursionistes ingenus. “Aquí posem la mirada als ullals. No només el gambusí: ens serveix de fil conductor. Però en el context que volem explicar qui té el protagonisme és els ullals. És un espai natural magnífic. L’obra artística contemporània és dinàmica, busca que la gent entengui aquest projecte, amb aquest humor i aquesta ironia si cal, i que participi la gent amb les seves històries mitològiques”, argumenta Gusi, en plena tasca de preparació del projecte al voltant d’una de les surgències d’aigua en forma de basses que configuren el paisatge natural dels ullals.

Publicitat

L’artista considera que aquesta voluntat d’hibridar paisatge i art contemporani no és habitual en altres espais i fer valdre la singularitat d’aquest espai. “Descontextualitzem per contextualitzar: traiem l’art al carrer, on la gent no el veu, en espais on la gent se senti identificada. Costa molt que entri la gent en centres d’art contemporanis. Si la gent no hi va el traiem”, subratlla la codirectora del certamen, Antònia Ripoll, tot recordant que els anteriors projectes van intervenir en espais com la barra del Trabucador, el pont penjant o les torres de vigilància del tram final del riu.

“Els ullals són els ulls de la terra: no se saben d’on surt. Aquesta màgia ens pot portar a qualsevol lligada amb la història, a qualsevol cosa lligada amb la natura”, apunta Ripoll, tot remarcant el component antropològic darrere de la intervenció als ullals, com un espai carregat de màgia, simbolisme i relats populars. El director del parc natural del delta de l’Ebre, Francesc Vidal, ha mostrat el suport de l’organisme a la iniciativa i ha celebrat la vinculació d’un projecte artístic en aquest espai. L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, i el director territorial del Departament de Cultura, Ferran Bladé, han emfasitzat, per la seva banda, el caràcter trencador dels projectes que proposa l’XYZ.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

9 COMMENTS

Comments are closed.

No et perdis les darreres novetats!

Subscriu-te a la nostra Newsletter i rep les notícies més importants al teu email