La Unió de Llauradors destapa un escàndol de magnituds descomunals que té com a protagonista la gegant de l’agroalimentària Ebro Food, que curiosament té en la seva junta directiva la socialista i expresidenta de la Mesa del Congrés Meritxell Batet. Tal com ha denunciat la UNIÓ o veus del sector com ara l’agricultor Nando Durà, el passat 20 de maig van entrar al port de València sis mil tones d’arròs procedent de Myanmar/Birmània, comprat per l’empresa Herba Ricemill del Grupo Ebro Foods, que també posseeix altres marques aparentment autòctones com la Fallera, SOS, Brillante o la Cigala. Amb tot, la Unió de Llauradors denuncia una situació de competència deslleial, que es tradueix a la vegada en un engany cap al consumidor final, que sovint confon els noms aparentment autòctons de les marques comercials d’Ebro Foods amb la procedència de l’arròs.
A través d’un comunicat, la Unió de Llauradors denuncia també la falta de reciprocitat en els acords comercials subscrits per la Unió Europea amb altres països, la qual fomenta la competència deslleial de les importacions agràries, perquè tal com exposen, el producte nacional compleix amb els màxims estàndards de qualitat imposats per la UE, cosa que no fa el producte importat. Assenyalen que en el procés de cultiu de l’arròs importat s’empren productes químics nocius per a la salut i prohibits a la Unió Europea per a controlar les plagues, per exemple, mentre que al País Valencià es perden tonelades de producte per aquest mateix motiu.
Per si això no fos prou, la Unió exposa que els productors industrials han aprofitat la situació per a adquirir l’arròs local de l’anterior campanya a un preu excessivament baix, promogut precisament per la importació d’arròs. Aquesta greu situació, malauradament, no és nova, i ja va ser motiu de protestes l’any passat. Així, la Unió reclama a la Conselleria d’Agricultura que inspeccioni la procedència de l’arròs, que l’analitzi per a detectar les substàncies emprades contra les plagues, i que controli el procés d’envasament del producte.