Dijous, 25 de abril del 2024

L’oceanògraf Carlos M. Duarte Premi Ramon Margalef d’Ecologia

|

- Publicitat -

El doctor Carlos M. Duarte, Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2019. El jurat del guardó ha escollit aquest oceanògraf, nascut a Portugal, però de nacionalitat espanyola, per considerar-lo un “líder mundial en ecologia marina i oceanografia biològica” i un “científic versàtil, amb aportacions destacades que van des dels tròpics fins als ecosistemes polars, dels grans organismes fins als microbis i dels sistemes costaners fins a l’oceà obert”. A banda, el jurat també ha destacat que és “un ecòleg profundament compromès a comunicar els descobriments científics a un públic més ampli i que posa l’accent en les solucions oceàniques a alguns dels problemes ambientals més importants d’aquest segle”.

Entre molts altres descobriments i avenços científics, Duarte ha demostrat la importància global dels ecosistemes marins d’aigües poc profundes, els “boscos ocults de la biosfera” o que els ecosistemes, com ara els herbeis de fanerògames marines, segresten grans quantitats de carboni. Per tant, la seva protecció, manteniment i millora són clau per a la protecció, el manteniment i la millora del medi ambient. A banda, també ha demostrat que els ecosistemes costaners vegetats actuen com a embornals de carboni i, posteriorment, el carboni és enterrat en els sediments costaners. La troballa, que han batejat com carboni blau, és clau alhora d’establir la gestió del canvi climàtic i ha estat àmpliament adoptada per la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic com una contribució fonamental per mitigar el canvi climàtic.

Publicitat

Duarte ha estat professor adjunt a l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, a Barcelona (1989-1990), i al Centre d’Estudis Avançats de Blanes (1990-1998), i professor de recerca a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) del CSIC-Universitat de les Illes Balears (1999-2014). Va dirigir la primera expedició espanyola a l’oceà Àrtic i també l’Expedició Malaspina (2010-2011). El 2014 va treballar per a l’Institut dels Oceans de la Universitat d’Austràlia Occidental per investigar els esculls de corall, i posteriorment, es va incorporar al Red Sea Research Center de la King Abdullah University of Science and Technology de l’Aràbia Saudita, des d’on investiga actualment el flux del carboni i el metabolisme en els ecosistemes aquàtics i el paper de la biota marina en fluxos biogeoquímics, l’ecologia i el paper dels hàbitats costaners o l’ecosistema global de l’oceà.

Entre altres càrrecs, ha estat president de l’Associació Americana de Limnologia i Oceanografia (ASLO) (2007-2010) i ha rebut diverses distincions, com el Premi Nacional d’Investigació Alejandro Malaspina (2007), el Premi Rei Jaume I de Recerca en Protecció de la Naturalesa (2009) o el Carlo Heip en Ciències de Biodiversitat Marina (2018).

El premi el lliurarà el president de la Generalitat, Quim Torra, el 18 de novembre. A més de rebre el guardó, Duarte participarà en altres activitats a la Facultat de Biologia de la UB, a l’Institut de Ciències del Mar i a l’Institut d’Estudis Catalans, on es trobarà amb estudiants de batxillerats científics.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

11 COMMENTS

Comments are closed.