Dimecres, 08 de maig del 2024

‘Crowfunding’ per recuperar un poblat ibèric

|

- Publicitat -

Crowfunding per museïtzar el poblat ibèric d’Assut de Tivenys, al Baix Ebre. Després de 20 anys d’excavacions, el Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la Universitat Rovira i Virgili ha iniciat una campanya de mecenatge per implicar les empreses del territori i la ciutadania a fer visitable el jaciment protohistòric, habitat ininterrompudament entre els segles VII i I abans de Crist. “No busquem cobrir amb recursos privats, la falta de recursos públics. En tenim, però els destinem directament a les excavacions. Els diners que ens donen la Generalitat, la Universitat i l’Ajuntament de Tivenys els invertim a excavar però tot el que destapem corre el risc de deteriorar-se”, ha explicat el responsable Jordi Diloli. El grup considera que consolidar el jaciment no ha d’implicar que s’aturin les excavacions i aposten per implicar el teixit empresarial del territori i la ciutadania “en la protecció, la recuperació i el gaudi d’un element patrimonial de primer ordre com és aquest”.

Durant les dues dècades que s’han executat excavacions arqueològiques, s’han posat al descobert elements arquitectònics del poblat que defineixen com eren les cases, els carrers, les torres, les muralles, entre d’altres. Ara, les noves actuacions, es planificaran en funció dels recursos que es recullin. “No serà fàcil perquè no és habitual aquest tipus d’actuacions”, ha reconegut Diloli. “Com no és una cosa massa habitual per a la societat serà molt important la difusió que se’n faci”, ha afegit i ha avançat que tota la participació privada que tinguin tindrà un retorn. “Seran benvinguts sempre per veure què s’ha fet amb la seva aportació econòmica”, ha apuntat Diloli.

Publicitat

El responsable de GRESEPIA ha assenyalat, a més, que el jaciment de Tivenys necessita un impuls per convertir-se en un element patrimonial “de primer ordre” per incentivar el turisme històric al territori, tenint en compte també que està ubicat en un paratge únic i de vistes espectaculars. En aquest sentit, els investigadors estan treballant per millorar-ne l’accés, ja que actualment és molt dificultós per a persones amb poca mobilitat.

Per al jaciment de l’Assut de Tivenys hi ha passat fenicis, grecs, cartaginesos i romans. Entre els elements descoberts destaca la torre circular, situada al punt més alt del turó i que data del segle VI abans de la nostra era. Es considera que era la residència del cabdill i va ser destruïda per un violent incendi provocat a principis del segle II abans de Crist. L’última campanya d’excavacions, l’any passat, ha posat al descobert un tram de la muralla exterior i una de les portes d’accés al poblat ibèric.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

7 COMMENTS

Comments are closed.