Dilluns, 11 de desembre del 2023

Cornellà de Terri extrema la seguretat per la festa de l’arbre de Maig

|

- Publicitat -

Més seguretat per la festa de l’arbre del Maig de Cornellà de Terri. El consistori ha extremat les mesures de seguretat després de l’ensurt de divendres, quan, durant la tala de l’arbre de l’any passat, aquest es va desviar del recorregut i es va desplomar a prop del públic. Per evitar la repetició d’un episodi semblant, l’Ajuntament ha ampliat el perímetre de la plaça i la presència dels Mossos durant la plantada de l’arbre d’enguany i el ball del Cornut. En aquest sentit, Salvador Coll, batlle de la localitat, ha destacat que “la seguretat és la prioritat” del consistori.

Una tradició del segle XIV

La festa de l’arbre del Maig i el Ball del Cornut del Dilluns de Pasqua, declarada d’interès nacional l’any 1999, es remunta al segle XIV. Durant el Divendres Sant es talla l’arbre plantat el darrer any per col·locar, durant el dilluns de Pasqua, un arbre nou. L’exemplar escollit és sempre el més alt de la rodalia. Una vegada triat i abatut, li esporguen bé el brancatge inferior i el decoren amb banyes.

Publicitat

El Dilluns de Pasqua al migdia, els veïns s’engalanen amb el vestit tradicional català i aixequen l’arbre al bell mig de la plaça amb l’ajuda de cordes, escales i la força dels que hi participen. Un cop fet, s’inicia el Ball del Cornut, durant el qual les parelles dansen al voltant d’un altre arbre, aquest de petites dimensions, plantat al mig de la plaça. El Cornut saltironeja com cada any enmig de les parelles per triar finalment una pubilla i entregar-li el ram. Després, se l’emporta presidint els dos la corrua que marxa de la plaça.

L’arbre del Maig simbolitza “la llibertat del poble”, ha explicat l’alcalde, que ha reivindicat la vigència de la necessitat de llibertat. De fet, imatges dels líders independentistes empresonats o exiliats i llaços grocs han presidit la plaça. Per això, un cop es “planta” al terra de la plaça, el Cornut hi hissa una senyera, mentre sona l’himne d’Els Segadors. Alguns estudiosos també relacionen la tradició amb el ritual que marca simbòlicament l’establiment definitiu de la primavera i l’inici d’un cicle nou i busca la fertilitat dels conreus.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

9 COMMENTS

Comments are closed.

No et perdis les darreres novetats!

Subscriu-te a la nostra Newsletter i rep les notícies més importants al teu email