Divendres, 26 de abril del 2024

La contaminació roba 125.000 anys de vida als joves europeus

|

- Publicitat -

La contaminació ens retalla la vida, també als més joves. Concretament, cada any, els joves europeus perden 125.000 anys de vida saludable arran de l’exposició a les partícules en suspensió a l’aire. Aquesta és la principal conclusió del nou estudi de l’Institut de Salut Global, elaborat gràcies al suport de l’Obra Social La Caixa, que avalua la càrrega de malaltia de la població infantil dels 28 països de la Unió Europea en relació a diversos factors de risc ambientals: la contaminació de l’aire, el fum de tabac passiu, la humitat, el plom i el formaldehid. Malgrat la diversitat de supòsits considerats, l’anàlisi d’IsGlobal assenyala la contaminació com el més perjudicial, sent la responsable del 70% dels anys de vida perduts i seguida, a molta distància, pel fum de tabac passiu (20%).

En aquest sentit, David Rojas, autor principal de l’estudi, ha explicat que “d’entre tots els riscos estudiats, les partícules en suspensió són les que produeixen la càrrega de malaltia més gran, ja que es relacionen amb malalties respiratòries, cardiovasculars i neurològiques, entre d’altres, i estan associades amb una major mortalitat infantil”. A banda, Rojas també ha destacat que “el seu impacte real podria ser més gran que el que assenyalen les nostres estimacions, pel fet que només hem tingut en compte els seus efectes sobre la mortalitat infantil i l’asma i de les infeccions de les vies respiratòries baixes”.

Publicitat

Dels 28 països inclosos a l’estudi, tots (amb excepció de Luxemburg, Irlanda, Suècia, Estònia, Finlàndia i Dinamarca) van reportar nivells de partícules en suspensió superiors a les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut i tots van mostrar nivells d’ozó per sobre dels nivells considerats segurs. En aquest sentit, Mark Nieuwenhuijsen, coordinador de l’estudi i de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d’ISGlobal, assenyala que “aquest estudi mostra la gran necessitat d’implementar polítiques efectives per reduir l’exposició infantil als factors de risc ambientals a tot Europa, amb especial atenció a la contaminació de l’aire i el tabac passiu”. L’investigador apunta també que “cal crear bases de dades europees comunes, que recopilin i harmonitzin les dades d’exposició per als factors de risc ambientals, especialment per a la infància, així com realitzar estudis epidemiològics sobre múltiples factors de risc ambientals”.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

18 COMMENTS

Comments are closed.