Divendres, 29 de març del 2024

Conflicte per l’aigua de la Séquia: només poden regar els hortolans de Manresa i els de pobles veïns no

Per primer cop a la història, s'ha prohibit l'ús del canal a tots els regants de fora de la capital del Bages

|

- Publicitat -

Malestar entre els hortolans de Santpedor, Sallent, Balsareny i Sant Fruitós de Bages perquè se’ls ha prohibit agafar aigua de la Séquia per regar els seus horts. Sempre ho han pogut fer, però la situació de sequera ha dut la Junta de la Séquia a prohibir-ho per primer cop a la història. I ara només ho poden fer els hortolans de Manresa un dia a la setmana. Els afectats qualifiquen la mesura de “desproporcionada” i acusen la junta d’actuar “de mala fe”. “No ens deixen agafar ni una galleda. És el comportament d’una Manresa feudal”, subratlla un d’ells, Toni Baltierrez. De la seva banda, Mita Cases, de la Séquia, admet que fins ara s’ha fet “la vista grossa”, però ara la prioritat és qui té la concessió. És a dir, Manresa.

 

Publicitat

“L’hort és part de la meva vida, hi vinc cada dia. D’aquí menja tota la meva família i se’ns està fent tot malbé per no regar”. L’Antoni Martínez té un hort a Santpedor, a tocar de la Séquia. Veu passar l’aigua pel canal, però no en pot agafar ni una gota perquè, si ho fa i l’enxampen, s’exposa a una multa. “No és just que jo no pugui perquè estic a Santpedor i, en canvi, els de Manresa sí que poden. Això no és democràtic”, lamenta.

 

El que fa ara, per mirar de salvar el poc que encara resisteix, és reutilitzar l’aigua que fa servir a casa i portar-la amb garrafes fins a l’hort. “Els de Manresa diuen que la Séquia és seva, però penso que és de tots. Tots hi tenim dret”, lamenta.

 

La Séquia és un canal medieval que va des de Balsareny fins a Manresa i abasteix d’aigua part del Bages. Històricament, els regants de Balsareny, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Santpedor i Manresa han agafat aigua per als seus horts. Però des de la Junta de la Séquia asseguren que els únics que tenen la concessió de l’ACA són els de Manresa. “Fins ara s’ha fet la vista grossa, però ara que no hi ha aigua per a tothom la prioritat és Manresa. Si deixem que agafin aigua, no n’arribarà”, subratlla Mita Cases, secretària de la junta.

 

De fet, des de la Junta de la Séquia asseguren que els hortolans de Manresa són els que estan censats i paguen per tenir accés a l’aigua. En canvi, els de fora de la capital del Bages només paguen “una sanció” que, segons diuen, és “anual i simbòlica”. Un argument que no convenç els afectats: “Això no justifica aquest tracte desigual i discriminatori. Creiem que tampoc se’ns vol donar l’oportunitat que puguem pagar aquest cànon de l’aigua. S’hauria d’actualitzar, però tampoc ens deixen. Nosaltres estaríem disposats a pagar”, lamenta un dels afectats.

 

L’horta de Santpedor ocupa menys de 10 hectàrees. A Manresa, en canvi, la Séquia serveix per regar 800 hectàrees d’horta i més de 1.300 regants. “No els vindrà de l’aigua que puguem agafar aquí”, subratlla un dels hortolans. De fet, molts no entenen que les restriccions no siguin iguals per a tots, com s’ha fet a d’altres llocs. “Ens dol que els veïns de Manresa, que estan a cinc quilòmetres, puguin fer servir l’aigua i nosaltres no. No és just ni democràtic i s’hauria de repartir per a tots igual”, lamenta Carles Rodríguez.

 

Per tot plegat, els hortolans de Santpedor han recollit signatures i han fet arribar la queixa a la Junta de la Séquia, que assegura que, mentre no plogui, no hi ha res a fer. De fet, subratllen que, quan s’entri en fase d’emergència, la prohibició de reg serà per a tothom, també per als manresans.

 

Aquesta és la primera vegada que es prohibeix l’ús de l’aigua de la Séquia. L’any 2008 també es van haver de prendre mesures per la sequera i es va reduir l’ús, però no es va arribar a prohibir.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies