Diumenge, 01 de octubre del 2023

Clam de l’alcalde Muntanyola per la mala gestió de la “rave” per no dissoldre-la el primer dia i alerta d’un “efecte crida”

Carles Morera admet que és un fenomen que no es pot evitar "posant pedres" als camins i reclama una revisió del protocol

|

- Publicitat -

L’Ajuntament de Muntanyola es mostra molt crític amb la gestió que el Departament d’Interior va fer de la ‘rave il·legal” de la setmana passada i que va aplegar més de 200 persones i més d’una cinquantena de vehicles. La festa es va allargar tres dies, sota la vigilància d’efectius de Mossos per controlar els accessos i evitar que s’hi sumés més gent. L’alcalde, Carles Morera, admet a l’ACN que és un fenomen que “no es pot evitar posant pedres” als camins, però creu que caldria revisar el protocol d’Interior. “S’ha d’analitzar si les sancions que es posen són realment efectives” per evitar que es repeteixi. I alerta d’un “efecte crida”. “Si la pots agafar quan realment hi ha poca gent, al minut 3, ho ideal és dissoldre-la”, remarca.

No fa encara una setmana dels fets i l’alcalde, Carles Morera, es mostra contundent: “No va passar res, però podria haver passat”. La possibilitat d’un incendi en plena sequera era el que més els preocupava, atès que la finca que van triar, propietat de la Generalitat, és un dels punts més sensibles. “Per pocs metres s’uneixen diferents municipis, Muntanyola, Oristà i Sant Bartomeu, és un punt preocupant que sempre intentem que no hi hagi activitat i amb dipòsits d’aigua per si cal actuar”, detalla. Aquest és un espai de pastures i, en aquell moment, no hi havia ni sembra ni ramats.

Publicitat

La seguretat ciutadana era un altre tema que els preocupava. “Els que accedeixen a una ‘rave’ com aquesta ja ho poden fer drogats i beguts, i els que en surten, ja ens ho podem imaginar”, remarca. Per evitar possibles accidents, els Mossos van fer-los proves d’alcoholèmia i drogues i alguns van donar positiu.

Reclama la revisió del protocol

Després de l’experiència i veient el dispositiu i els mitjans destinats, l’alcalde demana una revisió del protocol. El fet de deixar que l’activitat es desenvolupi, en comptes de dissoldre-la ja el primer dia, creu que pot generar un “efecte crida”. “Si la ‘rave’ es pot agafar quan hi ha poca gent, l’ideal és dissoldre-la”, assenyala. I es pregunta si les sancions i identificacions que es van fer seran suficients per posar fi a aquest fenomen.

Per a un municipi com Muntanyola, amb més de 40 hectàrees i 700 habitants repartits en diferents disseminats, el control d’accessos és molt complicat. Precisament les ‘raves’ il·legals, es fan en indrets com aquest, on hi ha mil camins possibles. “Val la pena que Interior hi hagi de destinar tants recursos?”, es pregunta. I afegeix que, quan has fet més de 150 km per anar a una festa il·legal, la intenció és arribar-hi com sigui. I si no et deixen passar, explica, deixes el cotxe en un punt i hi acabes arribant a peu com va passar en molts casos.

Recorda que un mosso li va dir que una opció seria posar pedres als accessos. “No hi ha prou pedres al planeta per posar en llocs on hi pugui haver una ‘rave’, ni aquí ni enlloc”, assenyala amb resignació.

La falta d’informació és l’altra queixa important que fan. “Ens vam sentir molt sols”, explica l’alcalde, que va haver de pujar fins al lloc en diferents ocasions per tenir informació de primera mà per donar resposta a les demandes i inquietuds dels veïns. Finalment, el director dels Mossos el va trucar, quan ja havia passat, i l’alcalde li va exposar la queixa. “Allò fet, fet està, però si passa a un altre municipi que l’alcalde estigui ben informat i que es prenguin decisions sense haver d’esperar una desgràcia”, exclama.

Des de l’Ajuntament de Muntanyola creuen que en les pròximes setmanes es veurà si aquest fenomen va a la baixa o agafa més força. L’alcalde demana que es faci una reflexió a fons, més enllà del fet que van deixar la zona “sorprenentment neta” i amb algun graffiti.

El debat està obert al poble

Entre els veïns el debat està obert, si bé molts coincideixen que la festa era molt lluny i que, com a molt, van sentir la música. L’Iván, un home que viu a la zona, explica que la sensació és que el fenomen creix. “No sé si s’està fent prou, però s’estan posant de moda, se’n senten més als mitjans”, afirma. Creu que caldria destinar més esforços policials per anticipar-se. “Trobo que podrien fer més seguiment, s’organitzen amb webs i xats, i es podria preveure una mica amb més investigacions”, afegeix. Aquest veí admet que mai s’hauria imaginat que n’organitzarien una a Muntanyola.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

No et perdis les darreres novetats!

Subscriu-te a la nostra Newsletter i rep les notícies més importants al teu email