Dissabte, 13 de abril del 2024

Centelles celebra una multitudinària Festa del Pi amb més de 300 galejadors

S'ha fet per primer cop sense restriccions per la covid-19, però amb el protocol establert des de l'accident del 2019

|

- Publicitat -

Festa grossa a Centelles. Com cada 30 de desembre, la ciutat s’ha tornat a engalanar per celebrar la Festa del Pi. Aquest any sense cap restricció per la pandèmia i amb la participació de més de 300 galejadors. Això sí, s’han mantingut les mesures de seguretat implantades l’any passat per evitar incidents com el de 2019, quan una explosió al campanar va provocar nou ferits, la majoria greus. El protocol estableix, entre d’altres, que els galejadors pugin al campanar sense les cantimplores on emmagatzemen la pólvora. L’alcalde de Centelles, Josep Paré, celebra que la festa s’hagi pogut “normalitzar” i assegura que les mesures “han vingut per quedar-se”: “Som els primers interessants en què sigui una festa segura”.

L’acte central de la festa consisteix en tallar un pi per oferir-lo a Santa Coloma, la patrona del poble. El ritual es repeteix cada any amb motiu de la festivitat. Destral i serra en mà i després d’un bon esmorzar, els centellencs han començat a serrar l’arbre -triat des del dia 26 de desembre- i després se l’han endut en carreta fins al poble.

Publicitat

Amb l’ànim de fer el màxim soroll, uns 300 galejadors han llançat salves durant tot el camí, fins a la plaça Major. Després, s’han dirigit fins a la plaça mossèn Joan Xandri i, un cop allà, els galejadors han pujat el pi a espatlles per les escales de l’església i han entrat al temple, on s’ha viscut un dels moments més intensos de la celebració. S’ha engalanat el pi, amb pomes i neules, i l’han alçat damunt l’altar, mentre han entonat l’himne de Santa Coloma.

La festa va viure un tràgic incident l’any 2019 i, per culpa de la pandèmia, va deixar de fer-se fins l’any passat, quan es va recuperar amb fortes mesures de seguretat. Enguany, s’han deixat enrere les restriccions per la pandèmia, però s’ha mantingut el protocol de seguretat establert des de l’accident.

En declaracions a l’ACN, l’alcalde, Josep Paré, ha dit que estan “orgullosos” que enguany s’hagi pogut celebrar la festa “amb normalitat” i assegura que els protocols que es van implantar l’any passat arran de l’accident del 2019 han “vingut per a quedar-se”. A banda de les restriccions específiques per la manipulació del foc, el nou protocol també estableix una distància de seguretat entre el públic i els galejadors. L’alcalde és conscient que aquesta mesura pot no agradar a tothom però assegura que “ha de prevaldre la seguretat”.

De la seva banda, un dels galejadors, en Ramon Vilatimó, explica que, després d’analitzar amb detall l’accident del 2019, van decidir imposar mesures de seguretat més dures perquè no torni a passar. D’aquesta manera, els galejadors no pugen les cantimplores on guarden la pólvora a dalt del campanar sinó que es troben les càrregues preparades per evitar accidents. Cada càrrega es troba en un tub totalment aïllat. Vilatimó ha explicat que també s’ha limitat el nombre de galejadors que pugen a 16.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies