Divendres, 19 de abril del 2024

Barcelona pretén arribar a un model d’alimentació saludable i sostenible l’any 2030

Ada Colau ha assegurat que la transformació del model alimentari "ja no és una opció sinó una autèntica emergència".

|

- Publicitat -

Barcelona aspira a duplicar en vuit anys el percentatge de població que consumeix regularment aliments de proximitat, partint del 20% actual al 40% l’any 2030. És un dels propòsits recollits en ‘L’Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030’, un full de ruta acordat pels agents del sistema alimentari de la ciutat i que s’ha presentat aquest dilluns en un acte a l’Ajuntament. Per acomplir aquest i altres propòsits, l’estratègia preveu més de 200 accions. Durant l’acte, l’alcaldessa Ada Colau ha assegurat que la transformació del model alimentari “ja no és una opció sinó una autèntica emergència”. Per això, ha celebrat que la ciutat s’hagi dotat d’un full de ruta per arribar al 2030 amb un model més saludable i sostenible.

 

Publicitat

Una de les millores, ha anunciat Colau, serà l’aprovació d’una instrucció municipal la setmana vinent per alinear el 100% de la compra pública municipal amb l’alimentació sostenible.

 

Implicar més escoles o reduir l’obesitat, altres propòsits

A banda de duplicar el percentatge de població que consumeix regularment aliments de proximitat el 2030, també s’aspira a fer-ho amb el percentatge de població que consumeix aliments ecològics partint del 14,5% actual al 30%. Un altre propòsit a destacar és el de reduir el percentatge d’obesitat a la ciutat de Barcelona fins arribar a un 12% respecte al 15,4% actual. A més, es vol aconseguir introduir canvis als menús de menjador de com a mínim el 75% dels centres d’infantil i primària públics i concertats de la ciutat perquè siguin més sostenibles i saludables.

 

També s’aspira a incrementar el sòl agrari a l’àrea metropolitana de Barcelona fins arribar a un 15% -ara és el 9,3%- i el sòl destinat a producció ecològica fins arribar almenys a un 25% -ara és el 12%-. Un altre propòsit té a veure amb l’impacte en el medi ambient de l’activitat del sistema alimentari de la ciutat i fixa reduir la petjada de carboni del sistema alimentari de la ciutat en un 15%.

“Volem i podem estar entre les ciutats que liderin el canvi d’un model del sistema alimentari global i industrialitzat que avui emmalalteix les persones i el planeta”, ha explicat Colau.

 

Per la seva banda, la xef Carme Ruscalleda ha indicat que el compromís presentat per l’Ajuntament és “molt engrescador”. “Estem vivint un canvi d’època molt important, hem de tenir clar que som natura i fa temps que rebem missatges del mar, de la terra, de l’aire, del clima. Cal que ens posem a actuar”, ha dit Ruscalleda reafirmant que es tracta “d’una emergència”.

La xef Carme Ruscalleda, el comissionat Álvaro Porro, l’alcaldessa Ada Colau i la regidora Montserrat Ballarín en un acte a l’Ajuntament de Barcelona

“Estratègia de ciutat”

El principal objectiu de l’estratègia acordada és que Barcelona tingui un sistema alimentari amb models de producció i consum més sostenibles i dietes més saludables. Això inclou, per exemple, incrementar la producció, venda i consum d’aliments de temporada; protegir i promoure espais d’agricultura urbana; prevenir el malbaratament; o promoure un canvi educatiu.

 

Durant l’acte, tant Colau com el comissionat Álvaro Porro i la regidora de Mercats, Montserrat Ballarín han destacat la implicació dels diversos agents del sector alimentari per fer possible l’estratègia i, sobretot, el desenvolupament de projectes concrets. “El que avui presentem no hauria estat possible sense la complicitat i el teixit d’aliances de totes vosaltres”, ha dit l’alcaldessa en relació a les cooperatives, les entitats de barri, les famílies, la pagesia, els mercats, la restauració o les escoles. “Aquesta no és l’estratègia de l’Ajuntament de Barcelona, és l’estratègia de la ciutat de Barcelona”, ha matisat.

 

De fet, en l’acte s’han presentat diversos projectes d’èxit com ara ‘Foodback’, el centre de reaprofitament alimentari de Mercabarna, el programa d’escoles més saludables o ‘Terra Pagesa’, entre altres.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies