Dimarts, 16 de juliol del 2024

Autocaravanes i campers: a l’alça a les comarques gironines i una via per desestacionalitzar el turisme

Experts de la UdG remarquen que és un tipus de viatger que ha arribat per quedar-se i que té poder adquisitiu mitjà-alt

|

- Publicitat -

Ni jubilats ni joves que busquen vacances de baix cost. O només això. Un estudi de la Universitat de Girona (UdG), liderat pels doctors en Turisme Jaume Marín, Marc Grijalvo i Lluís Mundet, ha servit per trencar tòpics i estereotips sobre els turistes que opten per fer les vacances amb autocaravana o camper. “Ha emergit un altre perfil de viatger, que és el que anomenem Camper Travel Lovers i que són sobretot famílies amb un poder adquisitiu mitjà-alt”, ha explicat Grijalbo. Els experts recorden que, més enllà de la pandèmia, la compra d’aquest tipus de vehicle ha crescut els darrers deu anys i que això els converteix en una via de futur que, a més, contribuiria a desestacionalitzar el turisme perquè també fan sortides al llarg de l’any.

Les restriccions de mobilitat i les mesures sanitàries obligatòries per frenar l’avanç de la pandèmia de covid-19 van donar un “impuls” a una forma de fer turisme: amb campers i autocaravanes. L’estudi de la UdG, però, remarca que no va ser la fotografia d’un moment determinat, sinó que és una manera de viatjar que ha arribat per quedar-se i que ofereix oportunitats per al sector de les comarques gironines.

Publicitat

Grijalvo assenyala que, d’entrada, la investigació ha permès trencar “dos grans tòpics” que hi havia al voltant de les campers i les autocaravanes i que apuntaven que era una manera de viatjar que tenia sobretot èxit entre els jubilats o els joves amb poc poder adquisitiu i que buscaven una alternativa ‘low cost’. “Hi ha un tercer segment, que són el que anomenem Camper Travel Lovers i que és un perfil de turisme familiar amb un poder adquisitiu mig mig-alt que busquen conèixer les destinacions d’una altra manera”, ha afirmat.

En la mateixa línia, Jaume Marín explica que, a més, aquests visitants tenen un nivell cultural mitjà-alt i gasten “quatre vegades més” que un turista que s’allotgi en un altre tipus d’establiment. Segons l’estudi, la mitjana de despesa per persona i dia és de 53 euros que majoritàriament utilitzen en gastronomia, visites culturals o experiències a la natura perquè utilitzen menys part del pressupost a cobrir les despeses de pernocta.

Amb tot, i trencant també un tòpic més, la majoria de nits (el 82%) les passen en càmpings o espais que tinguin els serveis necessaris. “És també una oportunitat per als càmpings de les comarques gironines i per al conjunt de la destinació, perquè es poden traçar estratègies per oferir respostes a aquest nou segment de mercat”, remarquen.

De fet, els establiments de la demarcació ofereixen l’opció Camp&Go adreçada a aquest perfil de visitants però Marín i Grijalvo assenyalen que, tenint en compte l’auge d’aquest turisme, hi ha encara camí per recórrer a l’hora de generar oferta i productes atractius: “Són oportunitats per al sector dels càmpings però també per a les destinacions i els municipis”.

I una altra de les conclusions de l’estudi en la qual posen el focus és que el turisme vinculat a campers i autocaravanes poden contribuir a desestacionalitzar el turisme. “Era una tendència que venia molt marcada pel turisme del mercat del centre i del nord d’Europa però en la darrera dècada ha irromput amb força entre els turistes catalans i espanyols que, a més, fan sortides de cap de setmana tot l’any”, apunta Marín.

Segons l’estudi, i més enllà dels mesos d’estiu, el 80% dels usuaris d’aquests vehicles fan sortides curtes a la tardor i a la primavera mentre que la meitat ho continuen fent també a l’hivern. Amb la presència de turisme “de proximitat”, els doctors en Turisme assenyalen que les comarques gironines tenen molts factors atractius per ser destinació per a aquestes escapades de cap de setmana: “Són moltes sortides curtes i un bon posicionament de l’oferta permetria omplir buit de temporada baixa i això és molt important perquè sovint ens tornem bojos buscant fórmules per intentar desestacionalitzar el turisme”.

Tot i que després de la pandèmia i amb l’arribada de la inflació hi ha hagut un fre en la compra i matriculacions d’aquest tipus de vehicle, exposen que havien augmentat anualment un 30% en els anys anteriors. Això, sumat a que adquirir una camper o una autocaravana costa entre 50 i 70.000 euros i que tenen una vida útil “mínima” de 15 anys, apunta que la tendència en l’increment dels visitants potencials es mantindrà a l’alça i insten a “canviar el discurs” i “fugir de tòpics i prejudicis” per aprofitar les oportunitats que ofereix.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies