Dimecres, 22 de març del 2023

Aragonès ofereix els Mossos d’Esquadra com a responsables d’obrir els passos fronterers

El govern francès manté el tancament d'aquests passos entre altres motius, per l'alerta terrorista, i els Mossos poden contribuir a eliminar aquest risc potencial

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha ofert els Mossos d’Esquadra per garantir la seguretat i que es puguin reobrin els passos fronterers. El govern francès manté el tancament d’aquestes vies des del 2020 i ho justifica, entre altres motius, per l’alerta terrorista. El president català considera que “no hi ha raons perquè segueixin tancats” i recorda que és una situació que “preocupa” els veïns que no poden fer servir aquestes vies de comunicació. Per la seva banda, la presidenta de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, Carole Delga, ha explicat que han demanat la reobertura com a Euroregió i ha reclamat que hi hagi “una circulació fluïda” entre les dues bandes dels Pirineus.

Nou clam per a la reobertura dels passos fronterers, que França manté tancats des de l’octubre del 2020. Tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com la presidenta sortint de l’Euroregió Pirineus Mediterrània i presidenta d’Occitània, Carole Delga, han aprofitat la roda de premsa a Tolosa per reclamar que s’eliminin les barreres i es recuperi la circulació entre pobles de banda i banda.
“Com a presidenta de la regió sempre he demanat que estiguin oberts i que hi pugui haver una circulació fluida i normal entre els dos territoris”, ha explicat Delga. Aragonès ha recordat que és una reivindicació que no és nova i que s’ha fet des de diferents àmbits i en diversos moments. Un d’aquests va ser durant la cimera hispano-francesa. Aleshores, França va descartar reobrir-los i va situar com a arguments que justificaven haver-los tancat qüestions de seguretat, com ara l’alerta terrorista.

Una màquina col·loca les pedres al pas de Banyuls per tancar-ne l’accés
Publicitat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha ofert els Mossos d’Esquadra per garantir la seguretat i que es puguin reobrir. Tot i que no tenen competència en qüestions frontereres, Aragonès ha recordat que com a policia integral de Catalunya i responsables de seguretat ciutadana, els Mossos poden contribuir a eliminar els riscos potencials que veu França. “No hi ha raons perquè es mantinguin tancats, i si hi ha qüestions relatives a seguretat, que tinguin present que des del Govern, com a responsables dels Mossos, ens oferim per garantir totes les condicions de seguretat que hagin d’acompanyar la reobertura d’aquests passos”, ha afegit el president.

Aragonès exposa que és una situació que “preocupa” els veïns que fins al tancament mantenien “una relació fluida i constant” i ara no poden utilitzar aquests vies “com caldria”.

França va tancar els passos fa més de dos anys. A Catalunya, la mesura incloïa el coll de Banyuls, el coll de Costoja, el coll de la Manrella, el camí d’Aja entre Palau de Cerdanya i Puigcerdà i la carretera de la Vinyola Enveig. Uns mesos després, al maig, van reobrir el pas entre Maçanet i Costoja però la resta s’han mantingut tancats, malgrat diverses iniciatives ciutadanes que han arribat, fins i tot, a treure els impediments físics de la via.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

No et perdis les darreres novetats!

Subscriu-te a la nostra Newsletter i rep les notícies més importants al teu email