Dijous, 22 de febrer del 2024

Agricultura demana poder finançar amb els fons europeus per a la reconstrucció la modernització del canal d’Urgell

|

- Publicitat -

El Departament d’Agricultura ha presentat al Govern deu projectes, valorats en més 3.000 milions d’euros, per tal que puguin rebre finançament dels fons europeus per a la reconstrucció. Segons ha explicat la consellera Teresa Jordà, es tracta de projectes amb què el departament ja estava treballant però “en lloc de materialitzar-los potser en quinze anys potser es podran fer en cinc”, ha exposat. Jordà ha concretat que, entre aquests projectes, s’inclou la modernització dels regadius i, un dels principals, és el del canal d’Urgell, que supera els 1.000 milions. Tot i això, la consellera ha recordat que aquests fons europeus es transferiran entre els anys 2021 i 2025 a l’estat espanyol i serà aquest qui acabarà decidint com es distribuiran.

La consellera Jordà ho ha explicat en el marc de la 1a jornada Networking Segrià 2020 ‘Aposta per tu i per un món més rural’ – Jornada Odisseu, que s’ha celebrat aquest dijous a l’Escola Agrària d’Alfarràs (Segrià), organitzada pel Consell Comarcal del Segrià, amb el suport del Departament d’Agricultura i de la direcció general de Joventut.

Publicitat

 

Durant la inauguració, Teresa Jordà ha reiterat la importància que els joves es formin i innovin i, en aquest sentit, ha ressaltat la importància de programes com és el cas de l’Odisseu per facilitar que aquests joves es quedin o tornin al territori i puguin viure del sector agroalimentari. La consellera ha ressaltat que “el sector primari és imprescindible, competitiu i sostenible i ha de liderar la sortida de la crisi”. Així, ha assegurat que, a banda de la producció d’aliments, un dels reptes del departament és “promoure la cohesió territorial per evitar el despoblament”.

 

La directora general de Joventut, Laia Girós, ha destacat que Odisseu és un programa d'”èxit” tal com reflexa que des de la seva creació ha ofert acompanyament a més de 10.000 joves per formar-se i poder fer realitat el seu projecte de vida. El president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot, ha encoratjat els joves a “innovar, buscar nous cultius, tenir en compte el màrqueting de vendes i les noves tecnologies, donar valor al producte per tenir present i futur i quedar-se al territori”. Així mateix, ha reclamat la importància de l’arribada de la fibra òptica arreu del territori per facilitar-ho.

 

Projecte Odisseu

 

El projecte Odisseu per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural és un projecte de cooperació impulsat, des del 2012, per Agricultura i Joventut, amb la col·laboració d’ARCA, la xarxa catalana de grups Leader, i que té l’objectiu de fomentar el retorn joves formats a les zones rurals d’origen, mitjançant el contacte i la implicació dels principals agents que coincideixen en la seva transició, universitats, centres de formació, empreses locals, institucions, i administracions.

 

L’objectiu principal d’aquest projecte és fomentar el retorn i la inserció laboral de joves al medi rural, fomentant l’emprenedoria, millorant l’ocupabilitat, evitant el despoblament rural i millorant les oportunitats laborals del medi rural. Durant la jornada formativa encarada a joves que s’estan formant en l’àmbit agrari, s’han donat a conèixer experiències de productors locals, en concret del Celler La Gravera (Alfarràs), Elixirs de Ponent (Almacelles), Cervesa Artesana Lo Vilot (Almacelles) i Fruita Blanch (Lleida). També s’ha fet una dinamització per grups i un espai de debat per posar en comú les inquietuds i els projectes de l’alumnat.

 

 

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

No et perdis les darreres novetats!

[mc4wp_form id=”1662″]