Divendres, 26 de abril del 2024

Els biòtops submergits a Tarragona han contribuït positivament a regenerar la vida marina

|

- Publicitat -

El Port de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili (URV) han presentat els primers resultats del projecte mediambiental per regenerar la vida marina a les aigües del port fet durant l’any 2021. Els experts han afirmat que s’ha incrementat la diversitat d’espècies marines al voltant de tots els biòtops submergits a la Punta de la Platja del Miracle, en l’espai anomenat Illa, davant de l’Escullera o al dic de Llevant, i en un altre punt conegut com Corba. Aquesta és una iniciativa recollida dins de l’eix ‘Sostenibilitat Ambiental’ del Pla de Sostenibilitat del Port Tarragona- Agenda 2030.

Els resultats mostren que tots els biòtops han assolit un “dens recobriment” per algues i fauna invertebrada macroscòpica, amb diversitat d’espècies. En concret, indiquen des del port, destaca la presència de pops, peixos diversos i postes d’ous de calamar. D’altra banda, les estructures submergides a la Punta del Miracle són les que han resistit “millor” als embats dels corrents i les tempestes. En canvi, les ubicades a prop de l’escullera han estat parcialment soterrades.

Publicitat
Un dels punts on s’han submergit biòtops al port de Tarragona

Durant el període d’immersió dels biòtops, els professionals van fixar exemplars d’ostra plana a les estructures submergides per millorar la qualitat de l’aigua. Després d’un any, s’han aconseguit “bons” resultats amb la supervivència de Posidonia oceànica –planta aquàtica. No obstant això, en el cas de la Cymodocea nodosa – planta marina- els resultats són esperançadors, ja que s’ha produït una proliferació espontània de rizomes al voltant dels biòtops gràcies a la fixació del fons sorrenc que causen les estructures. Els responsables de l’acció mediambiental asseguren que es podria plantejar la continuïtat del projecte amb noves immersions.

El projecte d’immersió ha tingut un pressupost de 15.000 euros més IVA, el qual ha estat finançat pel Port de Tarragona, impulsat i supervisat per la URV, i desenvolupat per les empreses TecnaTox i DeepSea Numerical. La iniciativa es va presentar el setembre de l’any passat i té com a objectiu recuperar les poblacions de cefalòpodes d’interès pesquer com la sèpia, el calamar i el pop i les fanerògames marines com la Posidònia oceànica, coneguda com l’alga de vidrers i la Cymodocea nodosa.

En total, s’ha fet tres immersions en els darrers dotze mesos. En la primera, es van submergir set palets de biòtops, amb un pes mitjà de 250 quilograms aproximadament cadascun, els quals es van col·locar a una profunditat d’entre deu i catorze metres en els punts escollits a la zona la Punta de la Platja del Miracle. La segona i tercera immersió, els biòtops es va instal·lar l’espai anomenat ‘Illa’, situat entre quinze i divuit metres de profunditat davant de l’Escullera o dic de Llevant, i en un altre indret anomenat ‘Corba’, ubicats entre tretze i divuit metres de profunditat.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

4 COMMENTS

Comments are closed.