Dijous, 28 de setembre del 2023

Després de dos anys d’aturada, s’ha tornat a celebrar la Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre

|

- Publicitat -

La Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre ha recuperat el pols aquest diumenge a Móra la Nova, on s’ha celebrat la dissetena edició i s’han repartit 1.150 degustacions. La jornada reivindica un plat d’origen pagès que consisteix en un pa al qual se li treu la molla, s’amaneix amb oli d’oliva i s’omple amb ceba, tomaca, all i una arengada. La festa, cancel·lada dos anys per la pandèmia, s’ha traslladat a la tardor per desestacionalitzar la temporada. A més, dotze restaurants d’arreu de la comarca participen en les jornades gastronòmiques centrades en la clotxa. Un dels primers impulsors del certamen, Joan Ramon Casanova, ha apuntat que és un plat que “ha costat que se li doni importància” i que la festa ha permès canviar aquesta mentalitat.

 

Publicitat

Pa, tomaca, ceba, all, arengada i un generós raig d’oli. Són els ingredients indispensables d’una bona clotxa, un plat d’origen pagès que es cuina tradicionalment des de la Ribera d’Ebre a la Terra Alta. La recepta, que va néixer en les jornades al camp dels pagesos, gaudeix de variacions i pot substituir el peix per talls de carn. Des del 2003, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha donat a conèixer aquesta proposta gastronòmica a través d’una festa itinerant als pobles de la comarca. La primera edició va tenir lloc a Móra la Nova, punt on aquest diumenge s’ha celebrat la dissetena edició. Segons Casanova, la celebració ha ajudat a canviar el punt de vista de la societat envers aquest plat i l’ha revalorat.

Detall d’una clotxa a la 17a Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre

Tot i la pausa obligada de la pandèmia dels últims dos anys, més d’un miler de persones no s’han perdut la dissetena edició de la festa a l’exterior del pavelló firal de Móra la Nova, on des de primera hora del matí s’han preparat les 1.150 degustacions que s’han repartit al llarg de la jornada. Una trentena de voluntaris del municipi han fet possible els envasos, on s’han dipositat els ingredients escalivats. Posteriorment, cadascú havia de preparar la clotxa amb els aliments desitjats. L’organització calcula que 800 tiquets s’han venut de forma anticipada, mentre que la resta s’han comprat presencialment.

 

Entre els assistents, s’hi trobaven visitants que han tastat per primer cop la clotxa, com és el cas de l’Esther Muñoz, natural de la Canonja. “És molt saborós, és la primera vegada que vinc i m’he fet la clotxa al meu gust; sense ceba per a mi, però amb tomaca, arengada i oli. És una oportunitat per passar el diumenge amb les meves amigues”, ha explicat. D’altres, com el tortosí Xavier Blanco, veuen en aquest plat una manera de realçar la gastronomia ebrenca, tant per als veïns de la zona com els turistes.

Un voluntari prepara les arengades de les clotxes a la 17a edició de la Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre celebrada a Móra la Nova

La primera festa comarcal de la clotxa celebrada a la tardor

Habitualment, la festa comarcal dedicada a la clotxa se celebrava entre febrer i març. Des d’enguany, l’ens supramunicipal ha optat per canviar les dates i fer-la coincidir amb la campanya de l’oli nou. “A la tardor no hi ha tant turisme i és una de les èpoques més bones de l’any, considerem que pot ser un atractiu fer la festa al novembre”, ha apuntat la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim.

 

Per complementar aquesta desestacionalització, una dotzena de restaurants de la comarca oferiran menús amb la clotxa com a protagonista. La proposta s’allargarà fins al 4 de desembre, amb una forquilla de preus d’entre onze i vint-i-vuit euros. Es tracta d’una iniciativa celebrada pel pregoner de la 17a festa de la clotxa, Julio Monfort, qui remarca que permetrà estendre aquest plat més enllà de les grans celebracions familiars i socials.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

134 COMMENTS

  1. Space ROS

    […]we like to honor quite a few other world wide web sites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

  2. Click Here

    […]although websites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they may be actually really worth a go through, so possess a look[…]

  3. Click Here

    […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nonetheless truly worth taking a look, whoa did one particular learn about Mid East has got additional problerms at the same time […]

  4. Click Here

    […]although web-sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they are basically really worth a go by, so have a look[…]

  5. Click Here

    […]we prefer to honor lots of other world-wide-web internet sites on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

  6. Click Here

    […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they may be really worth a go as a result of, so possess a look[…]

  7. 2023 Books

    […]although websites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we feel they are really really worth a go by means of, so have a look[…]

  8. Dr. Hisham Qatamesh

    […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nonetheless definitely worth taking a look, whoa did 1 learn about Mid East has got extra problerms at the same time […]

  9. FUE

    […]Every after inside a although we pick out blogs that we study. Listed beneath would be the most current web-sites that we choose […]

Comments are closed.

No et perdis les darreres novetats!

Subscriu-te a la nostra Newsletter i rep les notícies més importants al teu email