Dijous, 02 de maig del 2024

Unió de Pagesos reclama que el polígon de Torreblanca-Quatre Pilans no afecti sòl agrícola

|

- Publicitat -

Unió de Pagesos rebutja que el desenvolupament del polígon industrial de Torreblanca-Quatre Pilans de Lleida afecti sòl agrícola i l’activitat agrària que es desenvolupa als terrenys on està projectat. Per això, demana que ocupi només parcel·les que actualment ja són de titularitat pública. Així ho ha fet constar l’organització agrària en les al·legacions que ha presentat a l’aprovació inicial del pla director urbanístic (PDU) d’activitat econòmica de la Plana de Lleida. Unió de Pagesos reprova que, “lluny de preservar el valor agronòmic de l’Horta de Lleida, el pla preveu requalificar 1.280 hectàrees de sòl no urbanitzable a urbanitzables”. També demana que el PDU impedeixi que s’hi puguin instal·lar activitats potencialment perilloses.

 

Publicitat

Unió de Pagesos demana que el sòl no urbanitzable del PDU que no forma part de cap polígon previst no perdi aquesta consideració. Així mateix, l’organització agrària es refereix al que recull la memòria del pla director, que promouen Generalitat i Paeria, quan afirma que actualment un 54% de sòl urbanitzable classificat pel planejament urbanístic vigent destinat a ús industrial/activitat econòmica es troba sense ocupar a la plana de Lleida.

Camps de cultiu de la zona que ha d’ocupar el polígon de Torreblanca-Quatre Pilans de Lleida, a l’Horta de Lleida

Pel que fa el document ‘Anàlisi d’Afectacions Agràries’ que acompanya el pla, Unió de Pagesos considera que, segons disposa la Llei dels espais agraris, presenta “moltes deficiències”. “No recull una descripció exhaustiva ni precisa de l’activitat agrària de l’àmbit afectat, no té en compte l’impacte directe que suposa per a les finques agràries afectades, ni tampoc preveu la pèrdua de producció agrícola que implicaria i, a més, les mesures que descriu aquest document d’anàlisi no corregeixen ni compensen la reducció de la superfície agrícola i la conseqüent pèrdua de producció”, assenyala l’entitat agrària.

 

En el cas específic de les explotacions ramaderes, UP remarca que “el pla director no pot anar en contra de la normativa sectorial” ja que, tal com disposa la mateixa Llei d’espais agraris, “cal aplicar el criteri de reciprocitat per a les noves construccions no agràries”, i “la normativa sectorial exigeix una distància adequada perquè les empreses agràries puguin desenvolupar l’activitat amb normalitat”, afirma.

 

Finalment, Unió de Pagesos vol que es retiri del PDU la previsió d’admetre-hi activitats relacionades amb accidents greus -conegudes com a SEVESO- “per l’afectació que poden comportar tant a les persones com al medi ambient, de moment, concretades, en 150 ha al polígon de Torreblanca”. L’organització agrària considera que “els promotors no han valorat bé aquesta opció ja que els episodis d’inversió tèrmica i d’estabilitat de la plana de Lleida dificulten la dispersió de contaminants”. Així, assenyala que “les onades de calor i l’orografia han situat l’àmbit de Ponent en la segona regió amb més alarmes per contaminació de Catalunya, per darrera de l’Àrea Metropolitana de Barcelona”.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

5 COMMENTS

Comments are closed.