Dilluns, 29 de abril del 2024

Coop.era, que treballa per la inserció laboral i el relleu agrari, rep el premi de transformació social

|

- Publicitat -

Coop-era ha estat guardonat amb un Premi de La Confederació en la categoria de Transformació social. Els membres del jurat van considerar que el projecte era mereixedor del guardó per haver nascut fruit d’una iniciativa d’intercooperació (el van impulsar les cooperatives Actua, Entrem i Covides i el segon any va entomar-lo íntegrament Actua), i també per promoure el cooperativisme de gestió agrícola “que pretén generar valor afegit en territoris i entorns rurals, donant oportunitats laborals directes a col·lectius específics”, van indicar.

 

Publicitat

La gala de lliurament dels Premis de La Confederació va tenir lloc dimecres passat a la nit al Born Centre Cultural i va comptar amb la participació, entre altres, de Carles Campuzano, nou conseller de Benestar Social.

 

Per part de coop-era van recollir el premi Christian Buoni i Adrià Ramon, els quals van destacar que en el projecte “no només és important la qualitat del producte, sinó també la qualitat humana que hi ha a l’altra banda del producte”. Alhora, van subratllar la necessitat de projectes com coop-era “perquè no només importa la qualitat del producte, sinó també la qualitat humana que hi ha a l’altra banda del producte”.

Christian Buoni i Adrià Ramon recollint el premi

Participació rècord

Els premis convocats per La Confederació tenen per objectiu destacar aquelles iniciatives innovadores en l’àmbit de la governança i la transformació social. D’aquesta manera no només es dona a conèixer què fan les entitats des del Tercer Sector Social, sinó també, i sobretot, com ho fan. Els guardons volen contribuir al reconeixement social del Tercer Sector com un àmbit amb un alt impacte social i també econòmic, fent valdre models de gestió propis de l’economia social i com a motor econòmic per al país. En aquesta edició s’han rebut un total de 46 candidatures, sent l’any en què més iniciatives s’han presentat, totes de gran qualitat. Els altres tres guardons van ser per al projecte de transformació feminista dels Escoltes Catalans, en la categoria de Governança: Organitzacions Saludables; per a “Construïm FEDAIA”, de la Federació d’Entitats a la Infància i a l’Adolescència en la categoria de Governança democràtica i participació; i per a “Ella App” de Metges del Món en la categoria de Transformació social: Nous productes i serveis. A més, enguany el jurat va decidir atorgar un accèssit a la iniciativa “Llars El Pas; impulsem llars cooperatives per a jovent en situació de vulnerabilitat”, de l’Associació Punt de Referència.

 

Coop-era, inserció i relleu

El projecte coop-era va néixer fa més de dos anys per la constatació per part de Covides de l’envelliment del sector, la manca de relleu agrari i l’augment de l’abandonament de terres. Davant d’això, la cooperativa d’iniciativa social Actua, que es dedica sobretot a la gestió de CRAE, centres de menors no acompanyats i pisos tutelats per a joves, amb el suport de la cooperativa Entrem d’inserció laboral, va impulsar coop-era amb l’objectiu de formar joves vulnerables en tasques agràries i forestals i així poder-los oferir una sortida laboral digna i, alhora, garantir el relleu agrari. A partir del segon any de vida, coop-era ha estat gestionat únicament per Actua.

 

El ventall de serveis que ofereix coop-era és ampli: des de serveis agraris puntuals com la campanya de verema o la collita d’olives, fins a tasques forestals, passant per la gestió integral de finques, venda de producte manipulat. Aquest és el cas, per exemple, de la finca Ca la Marieta, a Sant Pau d’Ordal. Fa dos anys el seu propietari va estar a punt d’abandonar-la davant la manca de relleu, però el projecte va fer-se’n càrrec i des de llavors que la treballa, cuidant l’horta i els presseguers, venent els préssecs al Mercat del Préssec d’Ordal i produint melmelada amb els excedents.

Publicitat

Segueix-nos a:

Més notícies

2 COMMENTS

Comments are closed.